Ваксините са по-ефективни от очакваното. Австралия започва масова имунизация

В понеделник в Австралия започват процедурите по масова ваксинация на населението, съобщиха световните агенции. Първите дози ще получат здравните работници на първа линия, полицаи и обитателите на старчески домове.

Очакванията на здравните власти са до края на седмицата първа доза да получат 60 хил. души, като първоначално ще бъдат поставяни продуктите на Pfizer/BioNTech, а от следващата седмица се очаква пристигането на пратка от AstraZeneca.

Най-много ще бъде използвана именно ваксината на AstraZeneca, след като местна компания ще започне производството и през март. Според плана на правителството до началото на април трябва да са имунизирани 4 млн. души, а целият процес се очаква да приключи през ноември. Населението на Австралия се равнява на 25 млн. души, а проучвания показват, че над 80% от него иска да се ваксинира.

В Италия се появиха опасения за широкото разпространение на новите варианти на коронавируса заради масовото струпване на хора през уикендите. Въпреки призива на местните здравни власти за запазване на дисциплината хиляди излязоха, за да се възползват от хубавото време. В регионите на Неапол, Милано и Рим местните власти предприеха действия по ограничаване на зоните, в които се получават струпвания. Страната е от най-тежко засегнатите от пандемията в Европа и света, а процеса по ваксиниране върви бавно.

Във Великобритания се очаква премиерът Борис Джонъсн да представи плана на правителството за поетапното разхлабване на ограничителните мерки. Сред предложенията ще бъдат връщането на учениците в училищата, разширяване на възможностите за контакти между домакинствата и други.

Междувременно проучвания показаха по-висока от очакваната ефективност при две от най-популярните ваксини. Научното издание The Lancet публикува информация, според която ефективността на ваксината на AstraZeneca се повишава, ако втората доза бъде поставена 12 седмици след първата. В такъв случай ефективността й достига 81%. Ако времето между двете ваксини бъде шест седмици ефективността спада до 55%.

През уикенда две проучвания, проведени в Израел, показаха, че ваксините на Pfizer и BioNTech сериозно намаляват предаването на вируса. Според данните на местното министерство на здравеопазването заболеваемостта намалява с 93.7% в случаите с изразена симптоматика и с 90% в случаите, в които болестта преминава без признаци.

В паралелно проучване на медицински център в страната също беше доказано, че след поставянето на първите дози се е наблюдавало намаляване на заболеваемостта и предаването на вируса.

Едно от големите съмнения, свърани с ваксините срещу COVID-19, беше по повод възможността за ограничаването на разпространението на вируса.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)