Ваксина, расизъм, пари. Последният дебат преди изборите в САЩ

По-малко от две седмици преди изборите на 3 ноември в САЩ настоящият държавен глава и представител на републиканците Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън се изправиха един срещу друг в последния телевизионен дебат. Тръмп се държа по-сдържано от последния път, което съветниците му смятат, че е необходимо преди вота, информира Ройтес.

Тръмп и Байдън изказаха силно противоположни мнения за все още продължаващата пандемия от коронавирус в опит да убедят избирателите, които все още не са решили за кого да гласуват на 3 ноември. Тогава ще се избират и 435 членове на Камарата на представителите и една трета от сенаторите, както и губернатори на 13 щатa.

На фона на критиките за невъзможността да овладее кризата, причинена от коронавируса, Доналд Тръмп каза, че до няколко седмици САЩ ще имат готова ваксина, която ще бъде официално представена скоро.

Въпреки липсата на прекъсвания, каквито имаше на първия дебат, в четвъртък също не липсваха лични атаки. В разгорещена размяна на реплики между Доналд Тръмп и Джо Байдън кандидатът на демократите обвини държавния глава, че „налива масло във всеки расистки пожар“.

Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история. Президентът отговори, че е човекът, който е най-малко расист в залата и че неговата администрация е постигнала успехи в областта на расовото равноправие. „От времето на Ейбрахам Линкълн никой не е правил толкова, колкото аз“, каза Тръмп.

Синът на Байдън Хънтър също беше тема в дебата. Тръмп каза, че Байдън лично се е възползвал от бизнес сделките на сина си в Украйна и Китай, като се позова на публикации, основани на информация, за която се твърди, че е събрана от преносимия компютър на Хънтър Байдън. Байдън отрече да е получавал каквито и да е хонорари от чужбина.

Преподавателят по право и политически анализатор Джесика Левинсън коментира пред Ройтес, че финалният дебат е малко вероятно да наклони сериозно везните, защото повечето избиратели вече са направили своя избор.

„Рядко може някой да победи въз основа на страхотен дебат. По-вероятно е да загуби гласове“, смята Левинсън. По думите ѝ зачението на този последен дебат не е толкова голямо, „защото не е имало големи моменти за нито една от страните“.

Си Ен Ен предаде, че като цяло Тръмп е говорил 3,5 минути повече от опонента си. По данни на медията изказванията на президента Тръмп са били общо 41 минути и 16 секунди ефирно време. Байдън е изложил позициите си в 37 минути и 53 секунди.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)