Ваксината срещу коронавируса. Може ли да стане веднага?

С близо 5000 нови случая на заразяване с коронавируса COVID-19 дневно, учените по цял свят са подложени на огромен натиск да открият лечение и да се справят с пандемията. Парите изглежда не са проблем – всеки ден се обявяват нови и нови грантове. Само Европейската комисия миналия петък даде финансиране на 137 научни екипа, работещи по откриването на ваксина, лечение и диагностични тестове.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в Белия дом пред директори на фармацевтични компании и здравни служители в началото на март, че иска ваксината да е готова преди изборите през ноември.

Производителите на лекарства работят възможно най-бързо, за да разработят ваксина. Но зад кулисите учените и медицинските експерти са обезпокоени, че бързането с ваксината може да доведе до влошаване на инфекцията при някои пациенти, отколкото да я предотврати.

Причината е самият принцип на действие на ваксините. Учените се опитват да наподобят патогена и след това подлагат имунната система на човека на въздействието му чрез малка доза, прилагана като инжекция. В идеалния случай имунната система развива силна памет за патогена, така че следващият път, когато човекът е изложен на него, организмът го атакува преди инфекцията да го овладее. Изкуството е това да бъде сторено, без пациентът да се разболее сериозно от самата ваксина. Има няколко различни метода за направата на ваксини, но всички те трябва да постигнат този деликатен баланс.

Обикновено изследователите се нуждаят от месеци тестове върху животни, за да проверят вероятността ваксината да влоши състоянието на имунизирания, вместо да го подобри. Предвид неотложността да се спре разпространението на новия коронавирус, някои производители на лекарства преминават направо в дребномащабни човешки тестове, без да чакат приключването на подобни изпитания върху животни, пише агенция Ройтерс.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)