Ваксината на „Пфайзер“ действа различно на хора с наднормено тегло

Hаучните изследвания продължават да разкриват нови аспекти на коронавируса и въздействието на ваксинацията върху населението. Едно от последните проучвания разкрива, че ефикасността на ваксината, разработена от Pfizer и BionTech, е по-ниска при хора, страдащи от затлъстяване.

Проучването, което може да бъде консултирано на специализирания уебсайт medRxiv, е ръководено от Алдо Венути от Regina Elena National Institute of Cancer. В него се посочва, че за да се повиши ефективността на ваксината при лица с наднормено тегло, би било необходимо да се приложи трета доза или да се инжектират по-високи дози от препарата.

Наднорменото тегло повишава риска за тежък COVID

По-ниската ефикасност на коронавирусната ваксина не е единственият риск за хората с наднормено тегло. Разследване, проведено в САЩ, разкрива основните условия, които причиняват повечето хоспитализации за COVID-19, посочвайки наднорменото тегло като най-широко разпространено от тях.

Тази работа, извършена в Съединените щати и вече публикувана в „Journal of the American Heart Association“ (JAHA), посочва наднорменото тегло като ключов фактор, който може да улесни заразяването и да доведе до по-сериозната форма на заболяването.

Освен това изследователите установяват, че хипертонията, диабетът и сърдечната недостатъчност са други причини зад голяма част от хоспитализациите.

Данните, събрани от американските изследователи, показват, че 94% от хората, които трябва да бъдат приети в болнични центрове поради COVID-19, са страдали от затлъстяване, диабет или хипертония. Освен това те подчертават, че 88% от тези пациенти са страдали от две от тези три съществуващи състояния.

Повишен риск от заразяване

Горните данни следват линията на тези, предоставени миналия ноември от Испанското общество за затлъстяването (Seedo) и Испанското дружество по ендокринология и хранене (SEEN). След това тези институции разкриха, че хората с наднормено тегло имат 46% по-висок риск от заразяване с коронавирус, 113% по-висок риск от хоспитализация и 78% по-висок риск от прием в интензивното отделение в сравнение с пациентите с нормални параметри на теглото.

Предишно проучване установи, че по-голямата част от смъртните случаи, причинени от COVID-19 в световен мащаб, са настъпили в страни, където голям брой хора страдат от затлъстяване. По-конкретно – смъртността е 10 пъти по-висока в страни, където 50% от пълнолетните граждани са с наднормено тегло.

Източник: DarikNews

 


image0 (9K)