Ваканция в чужбина с домашния любимец- възможно, макар и не толкова лесно

За много хора ваканцията се превръща проблем, заради домашният им любимец. Когато не ги придружава, налага се да осигурят добър подслон за времето на почивката си. Други пък искат домашният любимец да пътува с тях. Независимо къде пътуват – дали в границите на Европа или другаде по света – хората трябва да са наясно с всякаква регулация, прилагана за животните, пише dir.bg

Германското министерство на прехраната и земеделието е изготвило списък с някои от най-важните съвети при пътуване с любимци:

– В Европейския съюз за пътуване с кучета, котки и полупитомни порове се изисква сертификат за домашен любимец. Той съдържа, наред с друга информация, регистрационния номер на животното и доказателство за ваксинация срещу бяс. Всеки сертифициран ветеринар може да издаде такъв документ.

– Могат да бъдат взимани максимум пет животни на човек – кучета, котки, порчета. Забранява се смяна на собствениците по време на пътуването.

– Извън ЕС правилата са много по-различни. Изисква се например животните да останат на каишка или да носят намордници.
Собствениците нямат друг избор, освен да се информират точно за регулацията на дадена държава, преди да влязат в нея. Такава информация може да бъде получена от посолството на съответната страна, както и от туристическия й офис.

– Преди да отидат на почивка, притежателите на домашни любимци трябва също да изяснят дали туристическата им застраховка важи и за придружаващите ги животинки.

Понякога любимците се обличат в дрехи в зависимост от сезона. Често може да се видят и раници за домашни любимци, както и други аксесоари.

Всеки, който е горд собственик на домашен любимец би трябвало да знае как да осигури безпроблемно пътуване с любимото животно. Макар и не толкова лесно, пътуването с любимеца ви е възможно!


image0 (9K)