Ваина Джоканте – от малолетна проститутка до Мата Хари

Ваина Джоканте изгря за българския зрител като Мата Хари от едноименния биографичен сериал „Мата Хари“, който всяка вечер в праймтайма може да се гледа по бТВ. 36-годишната френска актриса пресъздава образа на мистичната шпионка, станала символ на женската хитрост, сексапил и влияние в обществото, проправяйки си път с ум и талант.

Какво разказва за ролята си актрисата Ваина Джоканте за руската телевизия tvua:

[ad id=“263680″]

Не съм залагала на основните факти, които се знаят за Мата Хари – танцьорка, куртизанка, шпионин. Исках публиката да види в нея преди всичко жената с много дълбоки емоционални рани, която оцелява и се издига нагоре от дъното. Тя определено е най-удивителният и фин характер, който съм пресъздавала. За мен беше истинско предизвикателство, сериозен тест, освен това трябваше да играя на английски език. Но аз се съгласих без да мисля и никога не съжалих.

В най-емоционалните моменти за героинята ми понякога преди снимки предупреждавах екипа: Тигрицата се събуди и може да бъде опасно, продължава разказа си Джоканте.

Имаме много допирни точки с Маргарета Гертруда Зеле, каквото е истинското име на Мата Хари. Например, прекарах първата година и половина от живота си в Амстердам, подобно на нея, тя е професионална танцьорка. Имам същото интуитивно възприятие за света като нея.

[ad id=“225664″]

Всъщност Мата Хари ми повлия много – има такива герои, които ви правят малко по-възрастни и по-мъдри. Тя ме научи как да се боря.

Мечтаех да посветя живота си на балета – бях в училище и вече танцувах в операта на Марсилия. Никога не съм искала да бъда актриса! Бях на 14. През ваканцията на плажа ме откриха с предложението да участвам във филм. Помислих си: защо не? Сега съм свободна и нямам какво да правя. така неусетно за мен бях замесена в голямата игра на киното и това рязко промени живота ми.

На 16 изиграва ролята на млада проститутка, която ѝ носи доста негативи, но режисьорите я забелязват и нейната кариера тръгва възходящо.

През 2015 г. започват снимките на сериала за Мата Хари. Избират Ваина Джоканте не само заради таланта ѝ на актриса, но и заради умението ѝ да танцува.

В реалния живот Ваина има един доста голям вече син, когото е родила още на 20 години, докато е омъжена за френския музикант Мартин Гжамет.

Занимава се активно с йога, много върви пеша, кара велосипед. Обича да релаксира най-вече като си приготвя вана с различни етерични масла, а и да прави с тях инхалации. Изпада в нирвана от всякакви масажи, но споделя, че за да бъде една жена истински красива, тя трябва да се чувства Любима за някого.

Името на Ваина е с произход от Малага на мадагаскарски език и в превод означава „Добре дошла“.

КОЯ Е ИСТИНСКАТА МАТА ХАРИ четете ТУК


image0 (9K)