Важно: Съветник на Тръмп за съдбата на Източна Европа и НАТО

Проучванията бяха погрешни, защото те не отразяваха гледните точки на повечето американци за промяна в лидерството на страната и по-скоро на начина, по който то работи по отношение на икономическата, вътрешната и външната политика. Агенциите не си свършиха добре работата – те не разбраха, че част от американското население изпитва сериозна загриженост за бъдещето на страната, ако не започне процес на промени към по-добро.Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“. Джонатан Галавис, стратегически съветник в кампанията на Доналд Тръмп по повод разминаването между резултатите и предварителните проучвания за изборите в САЩ.

Той обясни и разочарованието на американците от администрацията на Обама:
Тук има две страни на въпроса. От една страна, много американци бяха разочаровани от това, че нямаше реален прогрес в законодателството и обществената политика. И макар повечето американци да имаха положително отношение към президента Обама, истината е, че те искаха драматични промени. И сега е време Америка да погледне себе си и да се погрижи за себе си. Администрацията на Обама не оправда очакванията на американската работническа класа. А тя търсеше решения, а не просто приказки. С избора на Доналд Тръмп тя показва, че търси някой, който да действа, а не просто да приказва.

Твърденията, че Тръмп е подкрепян от Владимир Путин, стратгическият съветник коментира:
Новоизбраният президент Тръмп много пъти е споделял идеята, че е важно Америка да има добри отношения с всички световни сили и суперсили – с Китай, Русия. А това е много важно за стратегическите интереси на Съединените щати. Има възможности да се работи позитивно с Русия и като партньори, които помагат на света, можем да постигнем това. Според мен, това е положително послание и положителна идея, а медиите просто изопачиха думите на Тръмп. Той просто каза, че Америка първо трябва да се погрижи за своите интереси и после за интересите на партньорите си.
Съединените щати имат много ясен ангажимент към сигурността на Европа и съюзниците си.

По-добрите отношения с Русия не означава да бъдат изоставени съюзниците ни или стратегическите партньорства, особено с Източна Европа. Съединените щати ще продължат да поддържат съюзниците си в Европа, особено в източната ? част. Истината е обаче, че едното не може да бъде за сметка на другото.

По отношение на изказването на Тръмп, че другите страни също трябва да плащат повече за сигурността си, той обясни:

По отношение на стратегическите съюзи и отношения, които съществуват между Европейския съюз и Съединените щати, както и много въпроси по сигурността в рамките на НАТО, президентът Тръмп просто каза, че Америка трябва много да внимава, тъй като средствата, които плащаме за военни програми, предизвикват опасения заради реалността. Американската икономика не е толкова силна, колкото трябва или може да бъде. Просто Америка няма пари за силно военно присъствие и това ще се окаже проблем.

Тръмп никога не казвал, че трябва да се оттегля подкрепа или пък напълно да се отказва от отношения. Просто твърдеше, че трябва да сме балансирани в икономическия дял и разходите. Разбира се, някои страни в Европа са по-богати и със сигурност трябва да плащат повече за сигурността. Просто Съединените щати вече не могат да си позволят да плащат за цялата сигурност. Страната има дълг от 20 трилиона долара, хората си стоят вкъщи – има наистина голяма безработица. В собствената си страна имаме доста икономически проблеми и затова е трудно да плащаме и за сигурността на други страни.

Мисля, че при администрацията на Тръмп ще има преразглеждане и проучване на баланса, за който Съединените щати имат ангажимент към съюзниците си, по въпросите на световната сигурност, както и върху средствата, които се изразходват според сключените споразумения. Това не означава, че Америка се отказва от съюзници и стратегически отношения – новоизбраният президент повтаря това месеци наред. За бюджета ни обаче е важно обаче финансовата ситуация да е добра, за да можем да си позволим такива споразумения. Америка със сигурност ще продължи приноса си в подобни партньорства, но другите страни също трябва да участват в тях. Така е справедливо.

Отношенията между новоизбрания президент Тръмп и НАТО, както и страните от Европейския съюз, ще останат същите. Ако една или няколко страни в НАТО изпитват затруднения да плащат частта си от общия бюджет за сигурността, то други страни ще им помогнат. Ако дадена страна в Европа има икономическия ресурс, за да плаща, тя със сигурност трябва да го прави. Това е честно и уместно и точно за това говореше Тръмп. Точният баланс в уравнението няма за цел да създава нестабилност или загриженост, а просто да се даде възможността на по-бедните страни в Европа да бъдат подпомагани от САЩ и други, по-богати европейски страни, ако не могат да плащат своя дял.

http://BNews.bg


image0 (9K)