Важно решение на европейската партия, в която е и ГЕРБ

Европейската народна партия (ЕНП) избра германския евродепутат Манфред Вебер за водач за Евроизборите през май 2019 година.

Той ще претендира догодина за един от най-важните постове в Европейския съюз – председател на Европейската комисия.

Вебер победи бившия финландски премиер Александър Стуб. При гласуването 46-годишният баварец получи 79,2% от гласовете на делегатите на ЕНП. Съперникът му от Финландия получи 20%.

Българският премиер Бойко Борисов също участва в конгреса на ЕНП в Хелзинки. Неговата партия ГЕРБ е член на Европейската народна партия (ЕНП)

По време на изказването си той заяви, че най-големите предизвикателства пред Европейския съюз са Брекзит и идеята за „Европа на две скорости“.

По темата Брекзит се свърши изключително много работа, но има още няколко ключови неясноти, които трябва да се решат. Ако с миграцията някак успяхме да се справим, то „Европа на две скорости“ може да счупи Европейския съюз и евроскептицизмът в някои страни да се засили„, каза Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Преди години предупредих какви може да са последствията за Европа, ако не се вземат мерки за защита на външните граници. Ние го направихме и изпълнихме нашия дълг към опазването на сигурността на европейските граждани, но други страни не го направих и виждате какви са последствията – цели държави се разтресоха„, подчерта българският премиер.

Той отчете, че има двоен стандарт от страна на Европейския съюз към България и Румъния, по отношение на присъединяването им към Шенгенското пространство.

Всички европейски институции и държавни лидери казаха, че по въздух сме готови да влезем още сега, но все още нищо не се е случило„, коментира премиерът.


image0 (9K)