ВАЖНО! Д-р Георги Желев съветва какво да ползвате за дезинфекция и какво не

Д-р Георги Желев е преподавател в Тракийски университет, доказан специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина.

Паническият страх от заразяване с COVID-19 подтиква хората да прибягват до всякакви нетрадиционни и опасни методи за дезинфекция- като употреба на метилов алкохол, антифриз или т.н. „първак“. Вижте какви са неговите съвети и до какви опасности може да доведе използването на тези средства.

Д-р Георги Желев:

Най-доброто средство за дезинфекция на ръцете при риск от заразяване с коронавирус са алкохолните дезинфектанти, а тъй като вирусът има липидна обвивка, алкохолите много бързо го разрушават, буквално в рамките на няколко секунди. Има обаче много подробности и детайли, които хората трябва да знаят, за да може да направят ефективна и безопасна дезинфекция на ръцете си. Първо, когато говорим за алкохоли трябва да обърнем внимание, че има различни видове – някои от тях са подходящи, но други са абсолютно неподходящи за използване като дезинфектанти. Знаете, че етиловият спирт вече изчезна от аптеките и много хора ме питат дали могат да използват спирт за горене. Краткият отговор е НЕ, не бива. По-голямата част от спирта за горене на пазара съдържа метилов алкохол, който е силно токсична субстанция  и може да доведе до тежки отравяния. Публикации в медиите показват случая в Иран, при който за да се предпазят от коронавирус десетки хора са пили метилов алкохол, над 60 човека вече са починали… Повечето хора знаят, че метиловият алкохол не трябва да се пие, но не знаят че е токсичен и опасен и при външна употреба. Първо, той може се резорбира през кожата  и да попадне в кръвта – ето защо  използването му за дезинфекция на ръцете е неподходящо и много опасно. Не по-малка опасност има и при използването му за дезинфекция на повърхности, тъй като отделените метилови пари, особено при закрити помещения, се вдишват от хората и отново могат да доведат до много тежки отравяния.  Европейската комисия през 2018 година драстично ограничи използването на метилов алкохол  в зимните течности за чистачки, тъй като се установи, че изпаренията се вдишват от пътниците в автомобила – разрешеното съдържание на метилов алкохол в тези препарати е не повече от 0,6%, а в спирта за горене концентрация на метилов алкохол е 93% – става ясно колко е опасно. След попадането на метиловия алкохол в кръвта той се разгражда от чернодробният ензим алкохолдехидрогеназа до формалдехид, едно силно токсично съединение, при това канцерогенно, което впоследствие се разгражда от друг ензим (алдехид дехидрогеназа) до мравчена киселина  и други съединения, които причиняват много тежки увреждания. В никакъв случай за дезинфекция на ръцете не бива да се използва и т.н. „първак“ при домашно производство на ракия, който съдържа основно метилов алкохол.  Хората знаят, че не бива да го консумират, но масовата грешка, която правят е да го използват за разтривки и масажи, без да си дават сметка, че настъпва резорбция през кожата.

Д-р Желев от ТрУ: И здравите да използват маски! А пиенето на гореща вода е мит

Признаците на отравяне настъпват от няколко минути до няколко часа и дори дни  след контакта с метилов алкохол, като започват с главоболие, световъртеж, повръщане,  появяват се и проблеми със зрението, т.н. „снежна буря“  пред очите, като отравянето може да завърши с кома и смърт. Важно е хората да знаят и каква е противоотровата, а това е етиловия алкохол! На пострадалия спешно трябва да се даде да изпие между 50 и 150 мл концентриран алкохол, като водка, ракия и т.н. и да се извика незабавно спешна помощ.

Питали са ме и дали може да се прави дезинфекция срещу коронавируса с антифриз.  Той също съдържа опреден вид алкохол – етиленгликол,  който обаче няма антивирусна активност и в същото време е изключително токсичен. Отравяне може да настъпи както при вътрешно приемане, така и вследствие на кожна резорбция, ако се използва за дезинфекция на ръцете или при вдишване на неговите пари. Антифризът предизвика много тежко смъртоносно увреждане на бъбреците и на мозъка. Противоотровата и лечението е аналогично на отравянето с метилов алкохол.

Най-подходящите средства за дезинфекция на ръцете са етиловия алкохол (спирт), както и изопропиловия алкохол и n-пропанола, които се включват в професионалните дезинфектанти за ръце. Спиртът е достъпен в търговската мрежа в 70% и 95% концентрация. Грешката, която повечето хора допускат е да използват 95% спирт, тъй като смятат, че по-високата концентрация води и до по-висока ефективност. Тази зависимост е вярна при всички останали дезинфектанти, но не и през спирта. 95% спирт е по-слаб дезинфектант от 70%, защото предизвика много бърза денатурация, коагулация на протеините по повърхността на ръката и микробните клетки, което възпрепятства проникването и действието му в дълбочина, напр. в кожните пори, което води частичен, повърхностен незадоволителен ефект. Така че препоръката ми е да се  използва 70% спирт за дезинфекция.  За да се намали изсушаващото му действие върху кожата,  което може да предизвика възникване кожни ранички и рагади, към спиртните разтвори е добре да се добави 10% глицерин, т.е. на 1 литър спирт се добавят 100 милилитра глицерин.

По отношение на безопасността на спирта, мога да кажа, че използването на спирт за дезинфекция на ръце и повърхности е безопасно при възрастните хора, но специално внимание искам да обърна при използването му при деца.  При тях  съвсем реално може да настъпи алкохолна интоксикация в резултат на кожна резорбция, особено при честа употреба или при третиране на големи кожни повърхности.  Описани са дори смъртни случаи при бебета след разтриване с ракия.  Ето защо при малките деца хората трябва да бъдат много отговорни, да прилагат дезинфектантите наистина само при крайна необходимост и то много внимателно и ограничено.

В момента единственият вид спирт, реално достъпен в търговската мрежа, е денатурираният етилов алкохол за технически цели. Тъй като алкохолните питиета се облагат с акциз, което ги оскъпява, към  алкохола, който не е предназначен за консумация се добавят различни вещества, които го правят негоден за пиене – именно този алкохол се нарича денатуриран етилов спирт. Може да бъде използван за дезинфекция на ръце и на повърхности, но разбира се не и за вътрешна консумация.

И накрая хората трябва да знаят, че дезинфекцията на ръцете със спирт не е задължителна и не бива да се паникьосват от факта, че спиртът е изчерпан в момента в аптечната мрежа и магазините. Старателното измиване на ръцете с топла вода и сапун е достатъчно ефективно, не само за отстраняването на вируса, но и за неговото разрушаване, тъй като сапунът разрушава повърхностната структура на коронавируса – премахва му „короната“. Като допълнителна обработка при почистване на телефони, дръжки на врати и т.н., при липса на 70% спирт, може да се използват, макар и с по-ниска ефективност, различните твърдо-алкохолни питиета, като водка, ракия и т.н.


image0 (9K)