Важно! Въвеждат нови 8 знака по пътищата

8 нови знака ще подобряват безопасността по пътищата в България, съобщава МРРБ.

Целта е да се информират водачите на автомобили за неща като задръствания, намалена видимост, катастрофи, зарядни станции, както и платени участъци от пътната мрежа.

Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението. Те са от група „А” и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. Знак А41 – „Образувано задръстване”, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно. Знак А42 – „Намалена видимост”, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия. Знак А 43 – „Настъпило пътнотранспортно произшествие”, ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението. Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с управлението на движението.

 

 

С два нови пътни знака ще се сигнализира за участъците от републиканската пътна мрежа, движението по които е платено. Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса, а знак Д25.2 ще е само за тол такса. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса.

Други два нови пътни знака ще информират шофьорите за зарядни станции за електромобили и автомобили с водородно гориво.

Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане – Д26.

В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство”.

Източник: МРРБ


image0 (9K)