Важни промени за българските граждани във Великобритания от 1 януари 2021 година

От 1 януари 2021 година българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно, за престой до 6 месеца. През този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

Българското посолство в Лондон съобщи, цитирано от „Дарик нюз“ (dariknews.bg), че сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца – с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Това е възможно през правителствения сайт на Обединеното кралство: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

Британските власти са обявили, че за български граждани са открити следните имиграционни възможности за работа и обучение: 

Квалифицирани работници – Skilled worker route;

Квалифицирани работници – Здравни грижи – Skilled work- Health and Care visa;

Високо квалифицирани работници – Световен талант – Highly skilled workers – Global talent route;

Студенти – Student routе;

Предприемачи в сферата на иновациите – Innovative entrepreneurs;

Специални професии – Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са и българските, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорта им, ще трябва да посетят Визов Център.

Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо документ на хартиен носител.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите трябва да заплатят и такса за здравеопазване. Тя ще им осигури достъп до здравна помощ чрез британската Национална здравна служба. Информация за това може да бъда намерена на следния интернет адрес: https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на уеб сайта на министерството на вътрешните работи в Лондон, от 1 октомври 2021 година за гражданите на страните от ЕС, сред които е и България, ще се изисква паспорт за пътуване до страната.

Българските граждани, получили „статут на уседналост“ или „временен статут за уседналост“, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, поне до 31 декември 2025 година.

Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след тази дата, ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Подробна информация за условията на влизане и престой във Великобритания след 1 януари 2021 година може да откриете на следните адреси в интернет:

https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021

https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit

 


image0 (9K)