Важна информация от МОН за новата учебна година

От Министерството на образованието уверяват, че са готови за първия учебен ден. Учебната година ще започне като цяло спокойно. Преодоляно е закъснението с учебниците по история за 5 клас и те вече пътуват по страната.

Учениците от 1 клас няма да бъдат оценявани с количествени оценки, каквито са по шестобалната система, а само с качествени оценки. В 4-ти клас оценките ще бъдат и качествени, и количествени. Учениците от 1-ви до 4-ти клас няма да повтарят учебната година.

Основният пакет учебници винаги се подарява на първокласниците в първия учебен ден. По български език е съответният буквар, има и учебна тетрадка. Родителят ще трябва да купи 2 тетрадки с тесни и широки редове, тетрадка „Фея” за заниманията, които са след обяд. Родителите трябва да подсигурят и червени, и сини квадратчета, които се правят от цветна хартия за гласните и съгласните. В раницата трябва да има и цветни моливи, черен молив, гума и острилка – задължителни неща за часа по български език. За часовете по математика на първо място е учебникът, който също е от пакета – подарък учебници, учебна тетрадка, 2 тетрадки с широки квадратчета и отново тетрадка „Фея” в занималнята. Необходими са и карти с цифрите от 0 до 20, които се купуват от книжарница, цветни моливи, черен молив, гума, острилка, линия и триъгълник. Първолаците ще учат и предмет Околен свят, който замества Роден край. За него също има учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас с бели листове, цветни моливи, черен молив, гума и острилка. За изучаване на Музика единствено е необходим учебникът, който си е от пакета учебници. За Изобразително изкуство има учебник, блок N4, могат да се купят 5 такива блокчета за цялата учебна година. Трябват и пастели, цветни моливи, флумастери, ножица, лепило, пластилин с дъска и ножче, гланцов блок, акварелни боички плюс четчиците. Новият предмет за първи клас е Технологии и предприемачество. При него основното е учебникът, ножица, лепило, тиксо, линия, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, бои и четки, кабарчета, игла, конец. Това са материали за отделните часове. Има и необходимо облекло за физическото, а за часа на класа в първи клас се практикува с „Азбука на правилата”. Има си учебник, отново се ползва черен молив, цветни моливи, ножица и лепило.

Първата учебна седмица тази година ще е по-дълга – учебен ще е и съботния ден на 17 септември. Това се налага, тъй като на 23-ти /петък/ е неработен и ден. Затова на 17 септември във всички училища ще учат по програмата за петък.


image0 (9K)