Важна информация от Здравната каса за промени от 1 юли

От следващия месец се въвеждат нови правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса.

Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците ѝ. Досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка. Това затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците ѝ, съобщава БНТ.

[ad id=“225664″]

Дмитрий Тюлеков – фармацевт: Трябва да си закупи рецептурна книжка болния, да отиде при личния лекар, да нанесе данните – т.е. диагноза, всичко, след което отива в здравната каса, заверява книжката и оттук нататък тя е валидна и могат да бъдат изписвани рецепти по нея.

Промяната е записана в новия рамков договор.

Даниела Петкова: Има гратисен период до първи юли, след първи юли няма да се разрешава повече от 16 стр. да се заверява и с нея да се изпълняват рецептите за лечение на пациенти. Здравните книжки на пациентите вече ще се издават само от Здравната каса, а не както досега – от личния лекар.


image0 (9K)