Б. Борисов: Хр.Иванов си тръгна, защото не му се работеше

Борисов даде интервю за Нова тв тази сутрин и отговаря на въпроси за съдебната реформа, модела „Кой“, несъстоялия се дебат с лидера на БСП Корнелия Нинова, за Русия и НАТО.

Според Борисов предишното управление приело всичко, направило всичко за съдебна реформа и имало само един въпрос, по който се „запънали“ – за разпределението в прокурорската колегия във ВСС. Именно това накара Иванов да подаде оставка като министър на правосъдието на 9 декември 2015 г. Той обяви решението си минути, след като парламентът прие предложение на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Сега Иванов оглавява „Да, България“.

За дебата с Нинова

Началото на разговора започна с въпроса за обсъждания надълго и нашироко, но неслучил се дебат между Борисов и Нинова.

Защо той не се провежда, попитаха водещите Ани Цолова и Виктор Николаев и опитаха да пуснат запис от обяснението на Нинова, за да има равнопоставеност на тезите. Опитът обаче подразни Борисов, който заяви, че е дошъл в студиото, за да обясни какво е станало, а не за да слуша госпожа Нинова.

„Предложих мач с две полувремена – първо между експертите, второ – аз и госпожа Нинова, очи в очи“. Тя обаче не се съгласила. Какво страшно има в това да покажеш хората, които ще изпълняват програмата за управление, попита той и след като все пак изгледа записа с нейното обяснение (Борисов не искал дебат очи в очи, искал да остави експертите на двете партии да дебатират) коментира: „Дори тука лъже госпожата“.

„Аз положих всички усилия, бях си преправил цялата програма – понеделник, вторник, никъде не пътувахме. Готвехме се, щяха да дойдат Горанов, Павлова, Захариева, които могат да обяснят на хората всяка цифра, всяко действие, което сме направили – не конфликтни хора. Угодих им на всичките капризи – очи в очи, само ние, пред всички телевизии, тя ме разиграва. Капризи не искам повече“, заяви Борисов и отново заяви, че ще чака Нинова в НДК на лидерски дебат.

За модела „Кой“

Попитан жив ли е моделът „Кой“, Борисов препрати въпроса към ДПС и БСП и заяви, че „в ГЕРБ няма модел „Кой“. Последният, който може да питате по тази тема, съм аз. Г-н Пеевски не е бил депутат от ГЕРБ, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той беше категоричен, че изобщо не се притеснява от прокуратурата и че не вижда проблем в това хора от ГЕРБ да бъдат проверявани по всяко време.

За НАТО и Русия

Има преосмисляне по отношение на Русия, по отношение на НАТО – никакво, отговори Борисов на въпрос. „Когато дойде румънският премиер и предложи флотилия в Черно море, казах „Не“, припомни той и разясни какво е преосмислянето за Русия: „Влязохме в много тежък конфликт, но се оказа се, че европейския газов хъб може да заработи. Разбрахме се с президента Путин“.

След като Борисов се опита да включи темата за военния завод „Авионамс“ в разговора, но бе прекъснат с въпрос по друга тема, бившият премиер възрази: „Отделихте 10 минути да ме питате за Пеевски, а не искате да ме чуете за това, за което съм положил огромни усилия – за военния завод. Какво да кажа повече?“

За целуването на ръце

Водещите не подминаха и темата за целуването на ръце, след като на Сирни Заговезни Цветанов целуна ръка на Борисов за прошка и това предизвика коментари.

„Възпитан съм на по-възрастния да целуна ръка. Ашколсун на тия дето искат да се възползват, но това безродие… На всички възрастни хора в Банкя, които съм видял, съм се навел и съм целунал ръце – това ли не им хареса?“

За Радев и служебния кабинет

Бившият премиер категорично не се съгласи с твърдението, че БСП са спечелили президентските избори. Победили? С независимия кандидат? Радев е работил за мен, бил е много по-близък до мен, отколкото до тях, заяви Борисов.

Все пак той заяви, че БСП имат общо със служебния кабинет. „Защо бягат от това да кажат, че правителството е тяхно и защо не кажат кои министри ще изпълняват фантастичната им програма?“, попита лидерът на ГЕРБ.

За Марешки

Борисов отрече твърденията за близост с Веселин Марешки. „Абсолютна манипулация и лъжа е, че ГЕРБ „обгрижва“ партията на Марешки. Нямаме нищо общо“, заяви той и попитан с кого би работил, ако спечели, отговори: Реформаторският блок и Патриотите.

Ако сме втори, оставаме опозиция, увери Борисов.

Борисов призна, че е много притеснен какво ще се случи след 26 март и допълни, че не иска отношенията управляващи-опозиция да се превръщат във война. Ако спечелим, ще имаме нужда от нормална опозиция, каза Борисов.

http://BNews.bg


image0 (9K)