„Бясното куче“ Матис е избран от Тръмп за министър на отбраната

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще номинира о.р. генерал Джеймс Матис за министър на отбраната.

„Ще номинираме „Бясното куче“ Матис за министър на отбраната“, каза Тръмп на митинг в Синсинати, щата Охайо. Той използва прякора на бившия командващ военните части в Афганистан и Ирак (James Mad Dog Mattis).

„Обаче няма да съобщим това преди понеделник, така че не казвайте на никого“, добави Тръмп.

За да бъде утвърден Матис на тази длъжност от Сената, той ще трябва да получи специално разрешение от Конгреса. Причината – закон, който забранява за министър на отбраната да се избира лице, което е служило във въоръжените сили през последните седем години. Предишният подобен случай е бил с ген. Джордж Маршал през далечната 1950-а година при управлението на президента Хари Труман.

Матис се е уволнил от активна военна служба през 2013 година. Той е бил командир на батальон в Първата война в Залива. Командвал е военни части в Афганистан, а в периода 2002 – 2004 година, в разгара на операцията в Ирак, е бил командващ Първа мотострелкова дивизия на Морската пехота.

През 2010 година е назначен от президента Обама за шеф на Централното командване на САЩ, което отговаря за операциите в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия.

Впоследствие ген. Матис започва да критикува все по-остро стратегията на Обама в Ирак и Афганистан, както и във войната срещу тероризма.

„Бясното куче“ генерал Джеймс Матис е и противник на споразумението, което САЩ постигнаха с Иран.


image0 (9K)