Български щангист наказан за 4 години за допинг

Международната федерация по вдигане на на тежести (IWF) оповести официално наказание на щангиста Тодор Йорданов за употреба на допинг, което означава, че делото е приключено и заведено към останалите случаи на положителни допингпроби за български състезатели. А това поставя под заплаха участието на наши щангисти на олимпийските игри в Токио това лято.

За положителната проба на 20-годишния Йорданов IWF съобщи още през септември 2020 г., като бе приложена стандартната процедура – правата му бяха „временно замразени поради потенциално нарушение на антидопинговите правила“.

Сега вече българинът е официално санкциониран за 4 години за завишени количества тестостерон в организма. Наказанието започва да тече на 23 септември 2020 г. и ще приключи на 22 септември 2024-а.

IWF уточнява, че пробата е била взета на състезание. Йорданов е състезател в кат. 73 кг и е държавен шампион при юношите за 2019 г. с двубой от 220 кг. Той участва и в германската Бундеслига по вдигане на тежести, в отбора на „Дурлах“, където е и съгражданинът му и национал Божидар Андреев.

Иточник – segabg.com


image0 (9K)