Български ученици спечелиха 6 медала от Олимпиада по математика

Българският отбор по математика завоюва първото място на Балканската олимпиада по математика

Четири златни и два сребърни медала спечелиха българските участници в 34-тата Балканска олимпиада по математика, която се проведе от 2 до 7 май 2017 в Охрид, Македония. В отборното класиране отборът на България спечели първото място с 226 точки (от възможни 240), съобщи пресцентърът на Българската академия на науките /БАН/.

Виолета Найденова и Кирил Бангачев от Софийската математическа гимназия /СМГ/, както и Константин Гаров и Атанас Динев от Природо-математическата гимназия в Бургас са със златни медали. Иван Ганев от Американския колеж в София и Борислав Антов от СМГ са със сребърни медали.

Ръководители на отбора са асистент д-р Драгомир Драгнев, доц. Ивайло Кортезов и чл.-кор. Олег Мушкаров, и тримата от Института по математика и информатика при БАН.

След нашия обор се нареждат отборите на Сърбия (208 точки) и Румъния (182 точки). В 34-тата Балканска олимпиада по математика взеха участие 20 отбора от 19 страни: Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Гърция, Италия, Казахстан, Катар, Кипър, Киргизстан, Македония (А и Б), Молдова, Румъния, Саудитска Арабия, Сърбия, Туркменистан, Турция и Черна гора.

Забележителният успех на българския отбор е резултат от неуморните усилия на състезателите, техните ръководители и учители.


image0 (9K)