Български съд реши да „върне“ на насилник от ЮАР сина му, без той да е негов баща по законите на ЮАР

Майка, жертва на насилие от страна на бащата на детето й, се изправя пред ситуация, в която 4-годишният й син може да бъде отнет и то с решение на български съд, съобщава dnes.dir.bg

Мария Лучанска има дете от гражданин на Южна Африка. С бащата никога са не са имали брак, не са живели под един покрив, а мъжът дори не е родител на 4-годишния си син по законите на африканската страна, разказва майката.

„Напуснахме Южна Африка поради постоянно насилие от негова страна, което е документирано. Още през 2014 г., когато детето се роди, бях нападната от него. Всичко е документирано със съдебна медицина и казус там. Той просто има тежък характер и многократно ме биеше, детето винаги е било свидетел на тези неща. 2017 г. преди да се върна в България ми спука черепа, бях в безсъзнание. Детето беше свидетел на това“, разказа пред bTV Лучанска.

През март т.г. Мария разбира, че бащата е завел дело по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца и го печели. Документите по делото са изпратени до социалното министерство, а оттам, както си му е реда – в съда. И така Софийският градски съд решава да даде правата на момчето на бащата.

„Съдът е взел документите, огледал ги е, но е направил погрешния извод. Съдът формално се е отнесъл без да се справи с разпоредбите на ЮАР за детето. В ЮАР, по чл. 70, биологичният баща трябва да е живял в брак, трябва да има съгласие и процедури, за да е признат. След като той не е родител и баща по техния закон, той няма това морално и материално право. Вие виждате една суха скучна правна норма как решава съдбата на едно хубаво дете“, коментира адвокат Марин Марковски, който защитава Мария пред Апелативния съд.

Юристът бе категоричен, че ако се наложи, ще скрие детето в собствената си кантора, за да не бъде изведено от България.

Има и решение, съгласно което всеки петък бащата може да вижда детето, но в социалното министерство и в присъствието на майката. Въпреки това досега той не се е възползвал и дори не предупреждава, че няма да дойде чрез адвокат или друго лице.

От отдел „Закрила на детето“ увериха, че са поискали и получили социален доклад, в който са установили фактите.

Заседанието по казуса на Софийския апелативен съд пък е насрочено за началото на декември. 


image0 (9K)