Български плаж е сред най-красивите в Европа!

Туристическият портал European Best Destinations определи най-добрите европейски плажове за 2019 г., сред които с гордост можем да съобщим, че се нарежда и един български залив.

Първото място заема хърватският Pasjača в Конавле, а българският Болата се нарежда на 16 място в класацията, пише profit.bg.

Най-красивият плаж в Европа се намира в сърцето на величествения регион Конавле, на 10 минути от Цавтат и на 30 минути с кола от перлата на Адриатика – Дубровник.

Сгушен в подножието на скали, този плаж е резултат от борбата между човека и природата. Той се образува, когато от брега са изкъснати скали за изграждане на пътищата, а останалите се превръщат в ситни камъчета, а впоследствие и в пясък.

Така плажът е роден. След няколко години обаче морето прибира пясъка в дълбините си, а местните жители пренасят нови скали, които отново се превръщат в камъчета и пясък. Те ще го правят отново и отново, за да запазят малкия си рай, посочва European Best Destinations.

На второто място е класиран испанският Nerja. Той е разположен в един от най-красивите европейски региони – Андалусия, на час път от летището в Малага.

На третото място отново се нарежда хърватски плаж. Nugal, на Макарската ривиера, е определян и като една от най-потайните пясъчни ивици на Стария континент.

Ще ви отнеме повече от 30 минути лутане в скалите, преди да стигнете до мястото.


Топ 5 допълват Porthminster във Великобритания и St Nicholas Island beach в Черна гора.

На шеста, седма и осма позиция се намират Cala Sa Boadella в Испания, гръцкият Cape Drastis beach и френският Saleccia. Деветото място също е заето от френска брегова ивица – това е Bestouan.

Топ 10 се оформя от Numana Alta в Италия.


На 16 позиция – след Vlychos в Гърция, Mamaia в Румъния, Bolonia в Испания, Positano в Италия и Cala Pregonda в Испания, се намира българският Болата.


Този малък залив край Каварна е признат за най-красивия български залив в световен мащаб.

В миналото достъпът до него е бил невъзможен, защото попада в забранена военна зона. Днес това пък е защитена природна територия.
Болата е единственият пясъчен плаж в района на нос Калиакра. През него тече река, която се влива в морето, а от двете му страни се издигат скали, в които стихията е издълбала множество пещери.


image0 (9K)