Български алпинисти са спасени в Антарктида с рискована операция

Български алпинисти са спасени в Антарктида, съобщи БТА, цитирана от БНТ. Командирът на българската база инж. Йордан Йорданов се е свързал по сателитния телефон с проф. Христо Пимпирев, който все още е на пристанището в Ушуая и е съобщил, че на остров Ливингстън се е провела рискована спасителна операция.

Известните ни алпинисти гл. ас. Дойчин Боянов и инж. Николай Петков, заедно с оператора Неделчо Хазърбасанов, са използвали отворилото се хубаво време за довършване на тяхната научно-спортна програма. След покоряването на върховете Св. Борис и Фризленд те са успели да направят още едно премиерно изкачване, на връх Симеон.

На връщане по опасно скално ледено ребро ги застига силна снежна виелица, като скоростта на вятъра е достигала до 130 км в час. При нулева видимост и невъзможност за придвижване алпинистите са били принудени да бивакуват в пукнатина в ледника.

От българската база са излезли двете моторни шейни, но от силния вятър движението им е било затруднено. На помощ пристигат три моторни шейни от съседната испанска база „Хуан Карлос Първи“. Колоната от пет шейни по Джи Пи Ес координатите на бивака успява да достигне до бедстващите полярници и да ги спаси.


image0 (9K)