Българският хелзинкски комитет се обяви в защита на бурките!

Българският хелзинкски комитет изпрати писмо до Мая Манолова, омбудсман на РБългария, с което иска сезиране на  Конституционния съд за забраната на бурките, която парламентът гласува преди дни.

Адвокат Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК, поиска с отворено писмо от омбудсмана да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето – по-известен като Закон за бурките, съобщава в официално съобщение Хелзинският комитет.

БХК счита, че приетата забрана е дискриминационна, защото засяга несъразмерно мюсюлманските жени, както и че противоречи на Конституцията и международното право по правата на човека, както и на препоръчителни стандарти на наднационални институции и международни неправителствени организации. Хелзинският комитет смята също, че съгласно научното знание от областта на обществените науки тази забрана е предпоставка за радикализация на мюсюлмански общности.

„Недопустимо е безогледното ограничаване на основни права поради голословни предположения за евентуална заплаха – неясно как свързана със засегнатите жени – за националната сигурност или обществения ред. Не е ясно как мюсюлманките ще застрашат националната сигурност със своите забрадки и воали. Колективното наказване чрез ограничаване на основни свободи на гражданите на базата на ирационални страхове не е съвместимо с принципите на демократичното общество, основано на върховенството на правото.

Приетият закон е в разрез с основните права на свободно вероизповедание и на неприкосновеност на личния живот на гражданите. Поради това законът е в противоречие с Конституцията и Международния пакт за граждански и политически права”, смятат от комитета.


image0 (9K)