Българският еврокомисар Мария Габриел е изборът за първи вицепрезидент на ЕНП

Еврокомисарят Мария Габриел e избрана за зам.-председател на ЕНП. В сряда вечерта за председател бе избран Доналд Туск. Габриел е избрана с 442 гласа за един от десетимата зам. – председатели на ЕНП.

ЕП ще гласува следващата седмица новия състав на Европейската комисия

„Поздравявам Мария Габриел за избирането ѝ за първи вицепрезидент на EPP – European People’s Party с най-добрия резултат от всички кандидати! Това е поредното признание за опита и възможностите, които тя притежава. Мария е изключително отговорна и работлива и съм сигурен, че ще работи добре по важните за Европа приоритети“, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук профила си.

Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. до ден днешен. Под нейно ръководство, цифровият единен пазар на Европейската комисия стана реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“ и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.

В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. е посочена за комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.

През май 2009 година Мария Габриел е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става ръководител на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“ .


image0 (9K)