Българските уникати, за които говорят „Дойче веле“ и АП

Ръчно изработените килими не са масова стока. Годишно килимарките изработват не повече от десет екземпляра. А те – килимите, са изключително уважавана стока в чужбина

Британската кралска фамилия, херцози, политици, заможни семейства – всички те стъпват по килими, които са ръчно изработени в България. И по-точно – в малка фабрика, която произвежда уникални старинни килими, разказва в свой видео репортаж „Дойче веле“.

Килимарската фабрика е известна с килимите си в стила на XVI и XVIII век. В нея непрекъснато постъпват нови поръчки, главно от Великобритания. Нужна е много подготовка, за да се постигне вярна с оригинала изработка на фигурите и цветовете.

Всъщност това изкуство е прастаро. Техниката и до днес е същата: хиляди вълнени влакна се навързват в сложна фигура. Във фабриката в Костандово работят над 20 жени. Една от първите фирмени поръчки била огромен килим за бившата лятна резиденция на британската кралица Виктория – Осбърн хаус на остров Уайт.

Голямо значение се отдава не само на грижливата изработка, а и на материалите.

bwlg-kilimi-2_resized

                                                                                         Източник: ThinkStock/Guliver

Палитрата на вълнените прежди обхваща близо 6500 цвята. С тях може да се изработи имитация на всеки оригинален стар килим. Работи се екологически чисто, без химикали, тъй като те разрушават вълненото влакно и тогава килимите са по-слабо устойчиви.

Ръчно изработените килими не са масова стока. Годишно килимарките изработват не повече от десет екземпляра.

А интересът към тях от чужбина е голям.

Наскоро и Асошиейтед прес направи репортаж за уникалните ни килими.

Източник:  Дойче веле   Редактор: Наталия Такова-Мазгарева


image0 (9K)