Българските лекари първи в света са въвели нов успешен метод в неврохирургията

Корицата на февруарския брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание в света в областта на неврохирургията – е с адрес България.

Автор на публикацията е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания, съобщиха от лечебното заведение, пише Dir.bg

В статията се представя опитът на българските лекари при третиране на тежки мозъчни аневризми със специално устройство, което се нарича Команечи, което се прилага при мозъчни аневризми с широка шийка, за които досега третирането е криело много сериозен риск от тежки усложнения.

При новия подход в кръвоносния съд в мозъка се въвежда нещо като временно скеле, което позволява на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични усложнения за пациента. Това е много важно за пациенти с мозъчни кръвоизливи в следствие на аневризма, които могат да се възстановят напълно след интервенцията.

Оказва се, че Референтният център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ първи в света е въвел метода с новото устройсто и е описал опита си в тази област. В статията се проследяват случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия метод.

Това е едва третата статия с изцяло българско участие в историята на престижното списание. Първата е от далечната 1981 г. и е на проф. Венцислав Бусарски, вече покойник, който години наред оглавяваше Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Автор на втората също е екип от болницата, начело с неврохирурга доц. Красимир Минкин.

„И публикуването на статията, и изборът на редактора илюстрацията към нея да бъде корица на списанието, са огромна чест за нас“, коментира доц. Станимир Сираков.

Виж тук

Той разказа, че специално са търсили художник или дизайнер, който с изразните средства на изкуството, да пресъздаде какво се случва със засегнатите съдове, когато човек има аневризма в мозъка. Рисунка показва какво се случва със засегнатите съдове, когато човек има аневризма в мозък
„Използвам случая да благодаря на всички колеги – неврохирурзи, рентгенолози, реаниматори, защото нашата работа е екипна. Според мен в основата на успеха ни е отличната колаборация между различните звена в болницата, това, че работим като един екип“, убеден е известният неврорентгенолог.

На снимката, от ляво на дясно: Доц. Марин Пенков, неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика; д-р Кристиан Нинов, неврохирург; доц. Станимир Сираков, неврорентгенолог, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания


image0 (9K)