Българските берачи на ягоди вдигнаха карантината в Лондон!

“Малко след 7:30 ч. тази сутрин залата за пристигащи на лондонското летище “Лутън” се съживи след 10-дневно спиране на работа поради пандемията. Над 100 пътници пристигнаха от София с полет W6 4301 на Wizz Air”, написа английският в. “Гардиън” вчера.

“Повечето от пристигащите са сезонни земеделски работници на път към плодови и зеленчукови ферми в Обединеното кралство. Други казват, че са дошли да работят на строителни площадки, като шофьори на камиони или в павилиони за кебап – се казва още в статията. – Имаше и членове на британско-български семейства, което са се оказали в капан в България, когато границите бяха затворени”.

“Сред първите в залата за пристигащи е Сакак, 35-годишен мъж от село близо до София, който помоли да не се разкрива фамилното му име. Той и всички останали пътници носеха маски – продължава “Гардиан”. – “Трябва да работя, имам нужда от парите”, обяснява Сакак, попитан защо е избрал да дойде от България, където има сравнително малко случаи, във Великобритания, която е една от най-засегнатите от вируса страни. “Идвам да работя във ферма във Великобритания всяка година. Печеля пари за семейството си.”

Въпросният Сакак обяснява, че е малко притеснен от много заразени във Великобритания, но добавя, че “накрая вероятно ще бъде същото в целия свят”. Сакак разказва още, че идва от спокойно село в провинцията, където няма установени случаи на зараза. Той отива да работи във ферма в Мейдстоун, Кент. “Работя като шофьор, който вози хората на полето, за да берат малини и ягоди”, обяснява той.

“Всъщност на летище “Лутън” в петък са предвидени да пристигнат само два самолета, като и двата са от София. Те докарват няколкостотин души, на фота на предпандемичния среден показател от 49 000 дневно”, обяснява вестникът.

“Фермер от Уоруикъшр в залата за пристигащи заяви, че чака да посрещне седем сезонни работници, наети да берат зеленчуци. Той отказва да се представи, но разказва, че ако работниците от Източна Европа не дойдат да работят във Великобритания тази година “акри с храна ще изгние по полетата”. За негово разочарование само четирима от седмината работници, които очаква, пристигнаха”.

Според “Гардиан”, нито авиокомпанията, нито летищата (б.р. – София и “Лутън”) са измервали температурата на пътуващите.

Оуейн Джоунс, мениджър на Wizz Air UK обяснява: “Откакто възобновихме отделни полети до Лутън, осигуряваме необходимото обслужване на пътниците. Наша първа грижа е здравето и безопасността на нашите клиенти и на екипажите. Предпазните мерки, които приемаме осигуряват възможно най-добрите хигиенни условия”.

А говорител на летище “Лутън” твърди: “Безопасността на пътниците и персонала е наш топ приоритет и продължаваме стриктно да прилагаме всички препоръки на правителството. Това включва основно почистване, инсталиране на санитайзъри по цялото летище, поставяне на табели и маркиране на пода за напомняне на пътниците да поддържат безопасна дистанция”.

BNews.bg


image0 (9K)