Българска следа в разкритията на „Уикилийкс“

Според документите в „Уикилийкс“, за да следи и шпионира потребителите, ЦРУ използва уязвимост в операционните системи на компютрите. Оказва се, че този дефект е открит за първи път от българина Георги Гунински, съобщава БНТ.

В секцията „Трезор 7“ – наименованието, под което „Уикилийкс“ огласи техниките за следене и шпионаж в киберпространството на ЦРУ е открит документ, подробно описващ открития от Гунински дефект. Този дефект в системите ЦРУ е използвало и до ден-днешен, твърдят „Уикилийкс“.

След като открива дефектите в операционните системи и ги публикува, Гунински буквално „изчезва“ от света на хакерите. Единственият достъп до него е през имейл.

Наличието на 150 български IP адреса – на най-големите телекомуникационни компании, интернет доставчици, банки и университети у нас, е явен пробив в националната ни сигурност, твърдят експерти.

Красимир Коев, експерт по кибер и национална сигурност, докторант във ВА „Г.С. Раковски“: Мен ме притеснява друг факт – че може би и най-вероятно част от тези IP-та са компрометирани, което е леко притеснително. Или са били хакнати, или са били „зомбирани“, или са били използвани за бот-нет мрежи, всичко това най-вероятно.

Тоест – устройства на тези институции може да са били използвани за атаки и следене на трети устройства.

Този вид методи и инструменти, в кавички слагам „оръжия“, са според мен, много модерни. Това, което виждам в документите от „Уикилийкс“ са съвсем нови методи на атаки, на прихващане, на сканиране, на заразяване, на социално инженерство. Те заразяват перални, телевизори, музикални уредби, домашно кино и какво ли не.

Отговорността за сигурността на нашите компютри, телевизори, телефони е на институциите.

Обикновеният човек не трябва да се грижи за сигурността, има си органи, които трябва да се грижат. Имам предвид интернет-доставчика, с който сте подписали договор, след това съответните правителствени служби, ДАНС, ГДБОП и т.н. Цялата тази система трябва да се грижи за Вашата сигурност, защото Вие плащате данъци, това е.

За да си осигурим 5% сигурност, казва Красимир, ни трябва платена софтуер защитна програма и да обновяваме софтуера си редовно с платените версии. Останалите 95% остават незащитени.

Киберпрестъпниците винаги ще бъдат по-напред, защото технологиите се развиват със страшна скорост и просто нямаме време за реакция.“


image0 (9K)