Българска компания създаде устройство срещу шофиране в нетрезво състояние

Българската компания за биометрични решения Biodit Global Technologyе създаде революционно устройство срещу шофьори, които сядат зад волана в нетрезво състояние. Системата интегрира две иновативни технологии, които никога не са били прилагани в едно устройство до момента – неинвазивен тест за откриване на алкохол в кръвта на водача и биометрична идентификация, пише economic.bg .

Устройството PREVENT блокира двигателя при  наличие на алкохол у водача, а от компанията го описват като „безопасно, хигиенично и прецизно“. То е съвместимо с всички съществуващите марки и модели МПС и има допълнителено ниво на сигурност за предотвратяване на опитите за манипулация.

Компанията реализира проекта си чрез финансиране от програмата за иновации и наука на ЕС „Хоризонт 2020“ в област Транспорт. Производителят на биометрични решения за сигурност е първото дружество от България, което получава подобно финансиране. В момента проектът е на Етап 1, по време на който компанията ще очертае стратегията за развитие и комерсиализация на продукта.


image0 (9K)