Българската фирма „Уолтопия“ е глобена с 500 000 паунда във Великобритания

Производителят на катерачни стени „Уолтопия“ е бил глобен във Великобритания за нарушение на безопасните условия на труд с 500 хил. паунда и в допълнение с малко над 8 хил. паунда. Това се вижда от съобщение на британската служба по охрана на труда.

От него се разбира, че става дума за обект в град Дерби, на който минувач видял нередности. Уточнява се, че според свидетеля работник на обекта е бил издигнат на 11 м над земята върху палет, без да са взети мерки той да бъде предпазен от евентуално падане.

Компанията е била уведомена за нарушението, но не е взела мерки, заради което е получила и втората санкция, се посочва в информацията на службата.

Съоснователят на компанията Ивайло Пенчев каза пред „Дневник“, че това е първата санкция на компанията за 20 годин, а фирмата е обект на постоянни проверки.

Глобата ще бъде обжалвана пред съда. Той признава, че очевидно е извършено нарушение на съответното законодателство, като причината според него е, че ръководителят на обекта е „мекушав“. Заради казуса съответният служител освен, че е бил глобен, но е и напуснал.

Пенчев подчертава, че важното в случая е, че през цялото време не е имало застрашени – както сред работниците, така и сред случайни минувачи, и според него не става дума за нарушение от такъв размер, че да заслужава подобна глоба. От думите му се разбра, че прокурорът по случая дори е поискал глобата да е 900 хил. паунда.

Тя се определя на базата на оборота на компанията. Адвокатът на „Уолтопия“ ще защити тезата, че не е редно глобата да бъде определяна на базата на целия глобален оборот на компанията, а само на този от монтажна, а не производствена дейност, и то само в рамките на Великобритания.

Въпросният обект представлява монтаж на катерачна стена до парк в града.

„Не знам как да защитим нашите работници от собствената им глупост. Учили са, минавали са курсове, всеки ден се инструктират как да се работи“, обясни Пенчев.

Източник: дневник.бг


image0 (9K)