Българската позиция за въгледобива и бъдещето на централите ни

Българската позиция по темата за въглеродните емисии и бъдещето на централите ни на въглища разисква Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“.

„Поставяте ли под натиск вие сега с КТ „Подкрепа” не само българското правителство, но може би и ЕК по отношение на протестите, които готвите на 28-ми и 29-ти за ограниченията, които се кани да ни наложи Европа за въгледобива и респективно върху работните места, заетостта в определени региони?”, попита водещата Илиана Беновска.

Пламен Димитров отговори, че този въпрос наистина е доста сложен. Той продължи, че Парижкото споразумение в момента претърпява много сериозна криза и е подложено на натиск. От него излиза не само Тръмп, но и други страни. „И се оказва, че ние като най-правоверните вярващи вървим с пълна сила да изпълняваме всички, при това ожесточаващи се изисквания към нашите централи, които работят с наши въглища, лигнитни най-вече, и които дават 40% от нашата електрическа енергия. И всяко затягане на коланите по повод на това, видите ли, по-тежки условия за емисиите, разбирайте повече пари, прави както централите нерентабилни, така и в един момент ще се отрази на цената на тока! До момента това се поема от вътрешни допълнителни плащания от държавата по различни начини, но става дума за стотици милиони на година, които трябва да плащаме и плащаме за емисии. И в един момент трябва да си зададем въпроса ние, които основаваме своята енергийна независимост от Русия на базата на местните си въглища, с цялата тази бъркотия около газа, която се случва, трябва ли в един момент да се лишим или да започнем за затваряме, оставям настрана какъв социален ефект ще има това – над 100 000 души са свързани с въгледобивната промишленост!”, обясни президентът на КНСБ.

Пламен Димитров беше категоричен, че държавата трябва ясно да заяви в полза на България ясната си позиция, която изпълнителната власт има. На 2 декември в Катовице ще се проведе 24-та конференция на ООН за климата, там обаче страната ни ще бъде представлявана от държавния глава Румен Радев и би било добре да знаем предварително дали той има същата позиция, каквато споделят българското правителство и синдикатите.

„Вие ще поискате ли среща с президента Радев преди да замине?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че такава среща ще поискат и се надява тя да се проведе през идната седмица.

Синдикатите междувременно ще организират и протести на енергетиците, за да се чуе мнението на хората. Президентът на КНСБ подчерта, че цената на електрическата енергия е ключова за българската икономика и затова въпросът за въглеродните емисии за нас е на живот или смърт.

„Полша и някои други големи държави от изтока са с нас и аз се надявам, че ще успеем да наложим поне дерогации за нашите централи, да работим поне следващите 20 години на тези въглища, които дават енергийна независимост и приемлива цена на електрическата енергия!”, категоричен бе Пламен Димитров.


image0 (9K)