Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ, Валентин Златев иска спешна среща с Борисов

„Българската петролна и газова асоциация (БПГА) напуска КРИБ, иска спешна среща с премиера Борисов и  изразява категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент. Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.“ Това се казва в официална декларация на БПГА.

„Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш. Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция“, се казва в декларацията.

В нея се подчертава, че БПГА изразява дълбокото си разочарование от КРИБ, която е изпратила до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му, заявяват от асоциацията.

Председател на БПГА е Валентин Златев, генерален директор на „Лукойл–България“. Той е един от най-влиятелните бизнесмени в България, известни са връзките му в правителството и политическите среди.

Членове на Асоциацията са „Бент Ойл“ АД, „Булмаркет ДМ” ООД, „Ви-газ България” ЕАД, „Газтрейд” АД, „Еко България” ЕАД, ЗАРА-Е ЕООД, Литекс АД, „Лукойл България” ЕООД, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „ОМВ България” ЕООД, „Петрол“ АД, „Приста Ойл Холдинг” ЕАД, „Ромпетрол България” ЕАД, „Синергон Петролеум“ ЕООД, „Шел България“ ЕАД.

Асоциацията е единствената представителна организация едновременно на петролния и газов сектор в Република България. Тези браншове безспорно са от стратегическа важност за икономиката на държавата – в основата на транспортната система, енергетиката, отоплението на битовата сфера. Компаниите, членове на БПГА са и сред най-големите данъкоплатци в България.

Според запознати декларацията на БПГА поставя правителството в патова ситуация в много труден момент.

Ето пълния текст на разпространената декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПЕТРОЛНА И ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ 

1. По повод решение на Министерския съвет от 09.01.2019 г. да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заявява:

Членовете на БПГА изразяват категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент. 
Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш. 

Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция.

Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА. Нееднократно публично сме изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика, трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора. 

Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция. 

2. БПГА изразява дълбокото си разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е лоялен член.

Въпреки това КРИБ изпрати до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му.

Още повече, преди да се приеме от парламента, законът е минал през период на обсъждане. Тогава е било времето, в което КРИБ е могла да даде свои предложения за изменение на текстовете.

В чл. 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете й има право: „да получава информация за дейността на Конфедерацията и на управителните и контролните й органи”.

Вземайки предвид нарушаването на това правило, на извънредно заседание на Управителния съвет на БПГА, провело се на 09.01.2019 г., бе решено да бъде прекратено колективното членство на сдружение „Българска петролна и газова асоциация“ в КРИБ.


image0 (9K)