Българка стана африканска принцеса след запознанство на спирка в Лондон

2Младоженецът трябвало да покаже държеливост на пиене, затова го накарали да удари на екс българска ракия и да играе хоро.

Българска красавица стана африканска принцеса, след като се венча на пищна сватба за принц от Гана. Виктория Македонска пристана на любимия си в Англия в края на юни пред 80 гости от родните места на младоженците, разказа пред в. „Телеграф“ организаторката на събитието Невена Жекова.

Пери Ний Сампа Отуми е принц на голямо племенно общество в африканската република, чийто крал е чичо му. Дядо му пък преди това е бил един от най-уважаваните крале в Гана.

Виктория и Пери се запознали на спирка в Лондон, където българката отишла да учи.

Сватбата започнала с типични за България ритуали. Пери бил обръснат и облечен в народна носия. Любимата му Вики също била пременена в носия, а косата й – сплетена на плитка.

На Пери му се наложило да пие българска ракия на екс, за да стане ясно на всички, че държи на почерпка. След това отговарял на гатанки, с цел да се установи, че е достатъчно разсъдлив и находчив.

[ad id=“236993″]

3Кумата забулила булката, а малко по-късно, отново по стара българска традиция, цървулът й бил скрит, за да бъде намерен от любимия й. След като булката се простила с роднините си, се развило право хоро, за което ганаецът преди това репетирал дълго.

Втората част от сватбата продължила в Лондон. Там влюбените и гостите им се отдали на типични за Гана ритуали.

„Те наподобяват нашия годеж. Роднини на момчето отиват при семейството на момичето и се представят. Разбира се, носят подаръци“, разказва Жекова.

[ad id=“226585″]

След това направили договорка, разпитвайки първо булката дали иска да пристане на Пери, а след това родителите й – дали я дават. Облечени в парени дрехи, традиционното за Гана кенте, влюбените си казали: „Да“.

„Огласихме английските поля с българска гайда и завъртяхме магичния кръг на хорото, за да пребъдат младите. После машината на времето ни пренесе над планини и океани, за да се докоснем до Африка. В красива зала в Лондон се потопихме в мистиката на ганайските сватбени ритуали. А след това веселбата продължи до зори“, пише в своя блог Невена Жекова.

4

Снимките са от Фейсбук


image0 (9K)