Българката Мира с обвинение от Турция

По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка Мира Абдулселямоглу е освободена от ареста с мярка за неотклонение „подписка“ два пъти седмично до насрочване на дело. Наложена й е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

[ad id=“236993″]

В генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

[ad id=“226585″]

Бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов отправи призив към българите, които смятат да посетят Турция, да бъдат много внимателни в компанията, в която попадат, приказките, споделянията и местата, които посещават. Дори и най-невинното поведение в социалните мрежи може да бъде повод за арест, предава NOVA.


image0 (9K)