Българи използват болнични за да работят в Гърция

Обсъждат глоба до 10 000 лева за лекар, който дава фиктивен болничен. Българи работят като сезонни работници в Гърция с такива болнични.

Подадени са сигнали от Благоевград и проверяват служители от социално министерство, съобщи пред “Труд” ресорният министър Деница Сачева. Министър Сачева уточни, че става въпрос за болнични, която продължителност надвишава един месец. Разходите за изплащане на болнични на хазната са достигнали 463 млн. лв., уточни тя.

Сачева коментира, че  има работодатели, които карат целенасочено работниците си да излизат в болнични, за да пестят от заплати.

Има нарастване на общия брой издадените болнични  за временна нетрудоспособност поради общо заболяване – към 2018 г. те са 2 млн. 243 хил., като нарастването за 9 години е 52,2%. От социално министерство отчитат, че болнични листове за най-младите на пазара на труда намалява, но за възрастовата група на 55 г. и повече години се увеличава.

Най-голям брой болнични се взимат през зимата – януари, февруари и март. През изтеклине коледни и новогодишни празници няма драстично увеличаване на болничните листи, отчитат от социалното ведомство. Най-вероятно това се дължи на вдигнатия шум от работодателите за фалшивите болнични както и от заканата личните лекари да плащат до 10 хил. лв. глоба за издаване на фиктивни болнични.

Работодатели и експерти от здравното и социалното министерство обсъждат мерки за намаляване на фалшивите болнични. Предстоят контролни акции с участието на Главна инспекция по труда и медици. На работодателите ще бъде предложено да сключват договори с медицински заведения или и с лекари, на чиято експертиза да разчитат при съмнения за болнични.


image0 (9K)