България чества 131-та годишнина от Съединението

6 септември – Денят на Съединението се отбелязва с възпоменателни церемонии и тържества в цялата страна.

В София пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг, граждани поднесоха цветя, а в празничното честване взеха участие и гвардейци от Националната гвардейска част. Формация „Българи“ изпълни популярни маршови песни.

В Стара Загора стотици граждани сведоха глави в знак на признателност пред смелостта и решимостта на героите, осъществили идеята за Обединена България. Венци и много цветя отрупаха „Паметника на загиналите във войните старозагорци“.
Венци пред паметника поднесоха председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов и полк. Манолов. Присъстваха заместник-кметовете Йордан Николов и Иванка Сотирова, народните представители Пламен Йорданов и Маноил Манев, общински съветници, представители на културни институти, политически сили, общественици, граждани и гости на града.

За поредна година варненци масово окачиха националния трибагреник на балконите на жилищата си в този ден. Някои от гражданите на Варна окачиха флагът на Европейския съюз, както и Самарското знаме. С флагове са закичени и кметствата на селата в околността. Събитието беше отбелязано с възпоменателно тържество пред паметната плоча на Александър Батенберг на площад „Независимост“.

Кулминацията на честванията е в Пловдив. С тържествен молебен отслужен от Пловдивския митрополит Николай стартира честването на 131-та годишнина от Съединението на България и празника на града.
Веднага след тържествения молебен представители на общинската и областната управа, общественици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов, както и пред паметната плоча на загиналия за Съединението опълченец – майор Райчо Николов.


image0 (9K)