България трябвало приятелски да признае македонския език, надява се Заев

След острата реакция на БАН срещу така наречената Харта за македонския език, премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България да разгледа въпроса и да признае македонския език. Това съобщи скопската медия A1 On.

В сутрешния блок на БНТ учени от БАН определиха Хартата, приета от събранието на македонската академия на науките и изкуствата, като необясним и изненадващ за страната ни документ.

Зоран Заев заявява, че решение ще бъде намерено чрез политиката на приятелството. Той обаче е категоричен – „ние сме македонци, които говорят македонски“. Заев добавя, че очаква този въпрос да бъде решен от приятелска България заедно с други въпроси.

Учени от БАН коментираха в Сутрешния блок на БНТ, че за тях буди недоумение фактът, че в така наречената „Харта за македонския език“ са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като македонски.

Доц. Ана Кочева – езиковед към БАН: Така нареченият македонски език, който е писмено регионална норма на българския книжовен език, е реално един политически конструкт. Всички знаем рождената му дата – 2 август 44-та година и мястото – манастира Прохоробчински.
Чл. кор. проф. Васил Николов – зам-председател на БАН: Становището на БАН поне от 1979 година е ясно, че това е една регионална норма на български език и това напълно възможно по законите на езика. Така, както в Австрия се говори така наречения австрийски немски и никой не дискутира това. Ние не възразяваме срещу това.
Фактът, че във въпросната харта се говори за македонска кирилица и глаголица езиковедите от БАН определиха като несъстоятелно твърдение, което буди по-скоро присмех.


image0 (9K)