България се топи – след 20 години населението ни ще бъде по-малко от 6 милиона души

Демографската криза в страната коментира бившият министър на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин, предаде Bulgaria ON AIR.

[ad id=“225664″]

„Намаляването на населението има много аспекти – очевидно е че трябва да се вземат мерки. В средата на годината правителството прие програма за противодействие. В предишни години демографските проблеми са се отбелязвали също в доклади като заплаха за националната сигурност. Липсва комплексна политика, промяната не става с 2-3 мерки, става с комплекс от мерки“, каза Ивайло Калфин в „България сутрин“.

Калфин изброи основните направления, в които мерките за борба с демографската криза трябва да са съсредоточени: удължаване продължителността на живот, насърчаване на раждаемостта и намаляване на броя граждани, които напускат страната.

[ad id=“263680″]

„Много деца се раждат в чужбина, над 200 000 български деца са родени навън, заради по-доброто образование и здравеопазване. Трябва да има възможност за по-добро съчетаване между кариера и семейство“, посочи още Калфин.

Той даде пример с Унгария, където за трето дете семействата получават значителна сума и определи всички мерки, които правят по-спокойни младите родители като полезни.

Акцентира за безплатния достъп до детски градини и ясли.

„В София трябва да се построят и пригодят много детски заведения, които да бъдат достъпни. Държавата прави нещо в тази посока, но това е случва бавно. Това е инвестиция, не е разход – ефектите са много“, каза още той.

[ad id=“236993″]

Калфин засегна и проблема с квалифицираните работни места и го квалифицира като „остър“.

Той акцентира върху важността на структурата на населението, не само броя на хората, отбелязвайки, че у нас тя е застаряваща.

„В Чехия, Унгария и Полша мерките за продължаване на живота са дали най-бърз ефект“, каза още той.

Ивайло Калфин обърна внимание на медицинската превенция при откриване на две от най-често срещаните заболявания с фатален край у нас – сърдечно-съдовите и онкологичните, които се лекуват ако са открити в ранен стадий.

„За да се обърне тенденцията трябва упорито да се следва комплекс от мерки продължително време“, посъветва Калфин.
Bulgaria ON AIR


image0 (9K)