В България няма тестове за откриването на новия смъртоносен коронавирус

Опасният нов коронавирус, който удари Китай, вероятно вече е стигнал и до Европа. Не е изключено да има заразени, които все още не са установени. Това заяви в сутршения блок на БНТ анестезиологът-реаниматор д-р Благомир Здравков.

По думите му притесненията от новия коронавирус, които изрази Световната здравна организация (СЗО) са напълно основателни. Затова и са предприети спешни мерки.

Първите прояви на новата зараза са от декември. Няколко пациенти развиват тежка пневмония, всички те са работили на един пазар в голям китайски град. На този пазар са се продавали различни видове животни и морски продукти, припомни д-р Благомир Здравков.

Вече има данни за 9 загинали и повече от 440 души диагностицирани в Китай. Първи регистриран случай от новия коронавирус има и в Съединените щати, изолиран е още в Тайланд, Япония и Корея.

През 2002 г. и 2004 г. има подобни случаи, довели до близкоизточния респираторен дистрес, тогава загиват над 700 души.

Днес на извънредна среща Световната здравна оранизация трябва да реши дали да обяви международно извънредно положение.

Няма лекарство, което да лекува новия коронавирус, тъй като твърде бързо структурата му се променя. Той не е от типа на грипните и се среща предимно в дивите животни. Заразяването между тях става чрез биологичен секрет. При хората той може да наподобява грип и пневмония.

В България няма тестове за откриването на заразата.

В Тайланд бе потвърден първи случай на заразен с новия коронавирус гражданин на страната, предаде ТАСС, като се позова на в. „Банкок пост“.

Страни в региона, сред които Япония и Южна Корея, затегнаха мерките по своите граници, с цел недопускане на разпространението на новия вирус. Повечето чуждестранни туристи в Северна Корея са китайци или минават през Китай – основния дипломатически съюзник и доставчик на помощ за затворената комунистическа страна. В Сингапур от днес всички пътници, които пристигат с полети от Китай, преминават преглед, съобщи Ройтерс, като се позова на местните власти.

Глобален транспортен център, Сингапур вече започна по-рано този месец да проверява пасажерите, идващи от Ухан.

Русия междувременно съобщи, че също е засилила контрола по своите граници, предаде Франс прес.

Новите мерки бяха предприети в момент, когато милиони хора в региона се готвят да пътуват за Лунната Нова година тази седмица. Появата новия вирус, който може да се предава от човек на човек, предизвика опасения от пандемия, подобна на тази с Тежкия остър респираторен синдром, който се появи в Китай през 2003 г. и предизвика смъртта на близо 800 души, отбелязва Ройтерс.

Новият коронавирус се адаптира и мутира, заяви днес високопоставен представител на китайските здравни власти, цитиран от ДПА.

Генералният директор на националния Център за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу каза още, че вирусът е започнал да се разпространява от пазар в централния град Ухан, където се продават незаконно диви животни.

dnes.dir.bg


image0 (9K)