България и САЩ подписаха 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и американският му колега Марк Еспър

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и колегата му от България Красимир Каракачанов подписаха във Вашингтон Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за следващите десет години. Документът посочва пет приоритета до месец декември 2030 година, като в същото време уточнява, че сътрудничеството не се ограничава само до тях.

Първият приоритет е сътрудничеството със САЩ да бъде с акцент въху „модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО“. Вторият приоритет е за подпомагане на отбранителните институции за „по-отчетливата им и прозрачна работа“.

„Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие на външни заплахи и предизвикателства в морския и въздушния домейн“, гласи третият приоритет.

Следват сътрудничество в сферата на киберсигурността за „предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи“, както и подпомагане за „изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет“.

„Пътната карта очертава начини за подобряване на военните способности на двете страни и повишаване на оперативната им съвместимост“, е казал Марк Еспър, цитиран от посолството на САЩ в София.

Красимир Каракачанов е казал, че въпреки кризата с COVID-19 и икономическото й отражение, правителството „продължава работата по основните проекти за модернизация на Българската армия“, съобщава Министерството на отбраната.

Марк Еспър е казал още, че би искал повече съюзници в НАТО да достигнат целта от поне два процента от БВП за отбрана, според съобщението на посолството. Според българското министерство Еспър е казал също, че България е пример за редица страни-членки на НАТО с изпълнение на плана за нарастване на военния бюджет до 2% от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната.

В информацията се казва още, че Каракачанов е изразил удовлетворение от „решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти“.

I Военното сътрудничество досега

През 2019 г. България купи осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ за 1.256 млрд. долара. Самолетите трябва да бъдат доставени до 2023 г. Тогава правителството изплати наведнъж цялата сума. Преди седмица правителството съобщи, че Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки до американската компания Локхийд Мартин с проучване за възможностите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови радари и оборудване.

Подписаната Пътна карта обаче няма пряка връзка със самолетите. Документът е подготвян отдавна и е продължение на подписаното на 28 април 2006 г. в София Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. В резултат на този договор в България бяха изградени военни съоръжения за съвместно ползване, които са собственост на българската държава, но добиха популярност като „американски бази“. Това са полигонът в Ново село, на който се обучават сухопътни сили; военновъздушната база в Безмер, която се използва за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село; военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника; както складова база в Айтос, която има поддържаща функция към полигона в Ново село.

В момента шест американски изтребители F-16 охраняват българското въздушно пространство (Air Policing) съвместно със своите български колеги.

За настоящата финансова година България получава 15.4 милиона долара в подкрепа на изграждането на критични способности на българските въоръжени сили, като част от Програмата за Чуждестранно военно финансиране на Държавния департамент. Осем милиона долара от тези средства са помощ за създаването на Център за киберзащита в България. Предвидено е финансиране и за съветник по киберзащита, който да подпомага българското министерство на отбраната с прокарването на институционални реформи, необходими за защита на България от киберзаплахи.

Отделно САЩ подпомагат с 810 хиляди долара обучението и оборудването на български вертолетни екипажи за подпомагане на антитерористични операции. За различни видове обучения на български военни досега Вашингтон е отпуснал 1,7 милиона долара

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)