България и Гърция подписаха договор за старт на изграждането на газова връзка

Тръбата ще свързва националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ в близост до Стара Загора и с газопреносната мрежа на Гърция край Комотини.

[ad id=“225664″]

България и Гърция подписаха споразумение за начало на строителството на газовата връзка между двете страни.

Тръбата ще свързва националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ в близост до Стара Загора и с газопреносната мрежа на Гърция край Комотини. Проектът се реализира от смесено дружество с равен дял по 50% участие от двете страни.

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. кубически метра газ на година , а максималният до 5,5 млрд. на следващ етап. Планира се газовата връзка да бъде изградена през 2018 г. и въведена в експлоатация до 2020 г. Междусистемната газова връзка Гърция e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

Реализацията на проекта беше забавена, след като на два пъти конкурсът беше блокиран с жалби в Комисията за защита на конкуренцията. Първата жалба беше срещу обществената поръчка за инженер-консултант, а втората срещу процедурата за доставчик на тръби.

„Интерконекторът Гърция – България е проект, който излиза извън границите на двете държави. Това е проект, който има стратегически характер за целия регион на Централна и Югоизточна Европа“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на церемония за поставяне началото на инвестиционните дейности и строителството. По думите й той е обявен като проект от общ интерес и е включен в седемте топ-приоритети на Европейския съюз.

[ad id=“263680″]

Министър Петкова смята, че интерконекторът Гърция – България ще гарантира реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за целия регион. Според енергийния министър този интерконектор ще допринесе и за сигурността на доставките на природен газ, както и за доставки на конкуренти цени.
„За българското правителство реализацията на проекта за изграждането на междусистемната връзка Гърция – България е ключов приоритет в областта на енергетиката“, изтъкна Петкова. Тя допълни, че българското правителство си е поставило като цел до края на 2020 г. този проект да бъде въведен в търговска експлоатация.

„Междусистемната газова връзка между Гърция и България повишава енергийната сигурност в Югоизточна Европа, създава важната връзка за изграждане на вертикалния газов коридор и дава хоризонт за бъдещата свързаност в региона“, каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

[ad id=“238430″]

По думите му тази газова връзка ще допринесе и за създаването на общ пазар и регионална борса на природен газ.


image0 (9K)