България затваря границите си за почти всички страни

България затваря границите си за страни извън ЕС, както и за членове на Съюза и Шенген, но с високо разпространение на COVID-19: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.

Заповедта е на здравния министър Кирил Ананиев и обхваща всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Забраната не се отнася за български граждани и семействата им и имащите статут за пребиваване в България. Ще се допускат медицински специалисти и социални работници, ако пътуват по работа. Извън забраната остава и транспортния персонал, както и чуждестранни официални длъжностни лица. Ще могат да влизат и други категории, които пътуват по хуманитарни причини, работещи по „стратегическата и критичната инфраструктура“ в България, както и погранични и сезонни земеделски работници.

Транзитно ще преминават граждани на ЕС и съседните ни страни за да се приберат в страните си.

Карантина за всички

Въвежда се карантина от 14 дни за всички, които влизат в България. Изключения за карантината се правят за медицински специалисти и дипломати. Лицата под карантина трябва да бъдат наблюдавани от личните им лекари, а ако нямат такъв от местната регионална инспекция.

Под карантина ще се поставят и всички с близък контакт с човек с потвърден случай на COVID за 14 дни.

Тираджиите, които са български граждани също ще са под 14 дневна карантина от момента в който влязат в България от страна с коронавирус. Те обаче ще имат право, по време на карантината, да преминават транзитно, да се намират в кабината на товарния автомобил, да го управляват, да товарят и да разтоварват, както и да напуснат страната преди да е изтекъл карантинният период.

Тираджиите, които не са български граждани, трябва да напуснат страната веднага след като разтоварят. Преминаващите през страната ще имат 24 часа за това и то по предварително разрешен маршрут.

Ако в кацнал в България самолет е имало болен със симптоми на COVID-19, екипажът също ще бъде поставен под 14 дневна карантина.


image0 (9K)