България е № 1 по белодробни болести

България е на първо място по заболеваемост на белодробните болести. Една трета от болните деца в България са с дихателни заболявания.

[ad id=“225664″]

Голяма част от родителите, които пушат в дома си оказват много влияние на децата с астма, каза д-р София Ангелова – председател на Сдружение „НАПББ“, цитирана от Канал 3

Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ е вече на трето място като причина за преждевременнатаa смърт заедно с катастрофите. И на около 5-10 на сто от населението е болно от ХОББ. Само 75 000 човека се лекуват. Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни – и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

[ad id=“263680″]

„Спирането на лечението на ХОББ веднага влошава състоянието на болните, каза Ангелова. У нас дори на фона на лечението, пушачите продължават да пушат и така се влошават, а лечението става безсмислено. Освен ХОББ, остри инфекции на долни дихателни пътища, рак и туберкулоза са основните заболявания, които водят до смърт. Десет човека на ден умират от рак на белите дробове“, посочи София Ангелова.

[ad id=“236993″]

„През 1990 година, в началото на прехода, заболеваемостта от туберкулоза расте, защото бедността накара хората да ядат лоша храна. За това при дълго продължила кашлица, чести инфекции, задух и свирене в гърдите да се търси пулмолог, за да може навреме да се улавят заболяванията“, призова Ангелова. На 10 май започва кампания. С предварително записване на тел 070010126 ще се правят прегледи.


image0 (9K)