България е разделена на 4 зони от кризисен план

Принципът на разделение на зони е заболеваемостта с К-19 за 14 дни на 100 000 население, като се отчита седмичният ръст на заразените, засегнатите групи в обществото и процентът отсъстващи от училище, се казва в кризисния план, според който България се разделя на следните 4 зони:

В червената зона ще попадат области, в които има над 120 заразени на 100 000 души. Там огнищата са големи, сливат се, увеличават се хоспитализираните и смъртните случаи. При този сценарий ако има 20 % отсъстващи от клас или 15 % от училището, ще се преминава към дистанционно обучение на цели учебни заведения.

Една област ще попадне в оранжевата зона при заразени, които варират между 60 и 119 на 100 000 души. Ако разпространението на коронавируса е на огнища, има ограничено географско разпространение и няма устойчиво предаване на инфекцията, то може да се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища от съответната област.

В жълтата зона ще влизат областите, в които се достигне разпространение на коронавируса между 20 и 59 заразени на 100 000 души. Там наличието на коронавирус би било спорадично и няма да има установено устойчиво предаване на инфекцията. В тази зона няма или отсъстват само единични ученици, затова училищата ще продължат да работят присъствено.


image0 (9K)