България е на второ място по медали на Европейското първенство по борба

България записа едно от най-успешните си участия на европейски първенства по борба. Борците ни спечелиха общо шест медала, от които 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов на шампионата на Стария континент, провел се в Рим, Италия. Това ни представяне донесе на страната ни второ място в общото подреждане по медали.
На първо място е съставът на Русия, които спечелиха общо 22 медал (9 златни, 6 сребърни, 9 бронзови). Трети са Беларус, които имат 3 титли, 1 сребро и 4 бронза. На шампионата, провел се в Рим, медали спечелиха общо 22 страни.

По брой медали отново първи са руснаците с 22. На второ място са Украйна и Азербайджан с по 13, а трети са Турция с 9. България се нарежда на 6 място в тази класация с 6 медала.

Титли за страната ни в Рим спечелиха Едмонд Назарян (55 кг. класически стил – мъже), Мими Христова (65 кг. – жени) и Миглена Селишка (50 кг. – жени).

 

Биляна Дудова взе сребро при 59-килограмовите при жените, а Даниел Александров донесе медал със същата стойност при 82-килограмовите в класическия стил. Тайбе Юсеин бе безкомпромисна и спечели пореден медал от голям шампионат – бронз, в категория до 62 кг. при жените.

Тазгодишното Европейско първенство по борба е най-успешният шампионат на Стария континент за страната ни от 13 години насам. За последно България бе на второ място в класацията по медали на форума през 2007 година, домакин на който бе София. Тогава печелим общо 5 медала (2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови) като лидер отново е съставът на Русия.


image0 (9K)