България е изключително уязвима заради конфликта „Русия – Украйна“, обяви Борисов

Бойко Борисов коментира санкциите срещу Русия в Брюксел. „Всички ги подкрепят, това е истината“, заяви премиерът на България пред журналисти.

„България е изключително уязвима заради конфликта между Русия и Украйна. Искрено се надявам руските власти да погледнат с добро око и украинските моряци да бъдат пуснати. Дано Русия пусне поне обикновените моряци, заловени при конфликта в Керченския пролив“, заяви той.

„Всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Затова съм толкова твърд в решението си да не се разделя пакета“, обясни Бойко Борисов.

На въпрос за трансформирането на Правителствена болница, както всички знаят, в детска болница, Борисов отговори: „Срещнах яростна съпротива, което ме учуди. Ще настоявам пред парламента само да не е Правителствена болница, мисля че беше член 5. Окей, няма да е детска болница. Не е от компетенцията на Министерския съвет да решава каква да е, но държа да отиде към Министерството на здравеопазването. Дразни ме определението Правителствена болница, това не ми е работа.“

„Надявам се да дадат по-добри условия за изтребителите F-16, но има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся, подчертавам. Пилотите обаче са на мнение, че новите F-16 са много по-добри от другите стари“, изтъкна още Бойко Борисов.

Той призна, че ситуацията в региона е нестабилна и затова България трябва да се подсигури с тези изтребители.

„Към момента имаме само транспортни самолети, през последните 15 години от други правителства са купувани само такива. Искам да имаме действително бойни машини, които да имат шанса да победят агресора, който и да е той“, добави премиерът.

„Настоях в Брюксел да остане кохезионната политика, финансовата рамка да се запази. Засегнах и опасностите за киберсигурността“, отбеляза Борисов. Той обясни, че е държал бюджетът да бъде одобрен сега заради предстоящите евроизбори.


image0 (9K)