България е в предверието на енергиен колапс!

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 94, 1990 г.
„БЪЛГАРИЯ Е В ПРЕДВЕРИЕТО НА ЕНЕРГИЕН КОЛАПС!“
ТВЪРДИ ДЕПУТАТЪТ ИНЖ. РУСИ ДАНЕВ, НО ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ НЕ ГО ЧУВА, ИЛИ НЕ ИСКА ДА ГО ЧУЕ.
-Казахте го преди десетина дни в парламента и поискахте незабавно за нуждите на енергетиката да бъдат намерени 45-50 милиона долара. Сумата стряска, но въпросът ми е не за нея, а за причините, които ни хвърлиха в блатото на енергийната криза.
-Сумата е минимално необходимата и тя дойде след обстойна експертна оценка на реалните ни нужди от консумативни материали. След като спряхме плащанията на външния си дълг, прекратихме и закупуването на материали, без които мощностите на енергетиката са само куп желязо. Запасите в складовете свършиха или са на свършване. Само като пример – за необходимите ни около 15 т. хидразин – хидрат, който използуваме при обработката на водата, трябват трийсетина хиляди долара. Отговорът е – няма! А без това количество топлоцентралите ще спрат след седмица-две.
-А причините…
-Вижте – кризата в енергетиката е част от общата стопанска криза в страната, като корените са преди всичко в неадекватното енергопотребление за единица промишлена продукция. Ние произвеждаме много на глава от населението, но и харчим два-три пъти повече в сравнение със страните от Западна Европа. Свой дял има десетилетното лутане при избора на изходната суровина, а като прибавим и лошото качество на доставените за атомната енергетика възли и съоръжения – положението май се изяснява. Подчертавам – става дума за лошо качество на класически механизми – какъвто например е генераторът за хилядника в атомната ни централа.
-Кой трябва да носи вината?
-Всички работещи в системата, като ясно се диференцира конкретният „принос“ в поразиите.
-Вие гласувахте за създаване на комисия по въпросите на енергетиката в парламента. Не мислите ли, че това е по стария модел на отрасловостта. Има правителство, нека то се занимава с тези проблеми, а парламентът да кове законите.
-Имате известно основание и тук нашите гласове се разделиха. Ако гласувах за тази комисия – направих го с ясното съзнание, че сега никой не се занимава с проблемите на енергетиката. А и нашата комисия няма да подменя правителството и неговите органи, а само ще набелязва приоритетните въпроси. В парламента има стабилна група енергетици, които имат какво да подскажат.
-И започнахте с предложението за нова цена на електроенергията…
-Това предложение не е село на комисията, тя все още не е сформирана. А и едва ли някой от нас ще посочи толкова смешно ниска цена. Защо да се лъжем, тази промяна е козметична. За да поставим бариера пред варварското разхищение на енергия, цената на киловатчаса трябва да се увеличи 15-20 пъти, като се задействуват компенсаторни механизми за битовите потребители.
-Не се ли страхувате от подобно драстично предложение?
-А не е ли по-страшно, ако още година-две продължаваме да се лъжем, че българската електроенергия струва мизерни стотинки?
-Смятате ли, че с повишението на цената ще постигнем желания ефект?
-Това е първа крачка, която трябва да бъде последвана от цял комплекс решения, сред които са приватизацията, смяната на технологиите…
-Приватизация в енергетиката при нейната доказана зависимост от дотациите на държавата?
-Така е при нас, а в света енергийните компании са печеливши. И то много. като казвам приватизация, имам предвид тя да започне от помощните стопанства, от строително-монтажните организации и ремонтните мощности, където съществува реална възможност за създаване на акционерни фирми.
-Бихте ли добавили нещо оптимистично като за финал на разговора ни?
-Много е трудно да бъдеш оптимист, след като знаеш, че за следващата година няма дори и един предварителен разговор за доставка на резервни части. И като капак – пр 15 млн. източни марки, които досега ни бяха необходими във въгледобива за 1991-а фирмите предлагат оферти с петкратно увеличение на цените, и то в дойде марки…
-Изходът е…
-В правителството на националното спасение, но създадено не под натиска на една или друга политическа сила, а в резултат на консенсус. Правителство, което ще има време да решава проблемите, в това число и на енергетиката.
Разговора води Христо ХРИСТОВ


image0 (9K)