Гражданите на страните от ЕС няма да имат автоматично право да работят във Великобритания след Брекзит

Нискоквалифицираните работници, които са граждани на страните от Европейския съюз, вече няма да имат автоматично право да работят във Великобритания след Брекзит. Това гласят новите имиграционни правила, които бяха обявени днес в Лондон, информира BBC (bbc.com). Те ще могат да кандидатстват за визи, които ще бъдат валидни за срок от – до 1 година.

Британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид заяви, че властите „ще положат максимални усилия“ за намаляване на броят на имигрантите, пристигащи в Обединеното кралство.

Джавид твърди, че нямало основания да се смята, че новите планове ще навредят на британската икономика. Министърът поясни, че новата система – на право на работа във Великобритания, щяла да се основава на уменията, а не на това откъде идват хората.

Така наречената „Бяла книга“ – за имиграцията, предвижда въвеждането на нови визови разпоредби и за висококвалифицираните служители.

Сафрон Кордери от британското здравеопазване обаче заяви, че в нейния бранш са загрижени заради новата система.  Проблемът с недостига на кадри едва ли ще бъде решен по този начин, смята Кордери. Освен това все още има големи неясноти – коя работа се смята за ниско или висококвалифицирана.


image0 (9K)