Българин съди британския клон на банка за дискриминация. Попита ли го: „В България не се ли къпете?“

Българинът Георги Мечкаров – бивш служител на американската „Ситибанк“ във Великобритания, води дело срещу тях. Той ги обвинява в расова дискриминация.

Делото продължава вече две години и 9 месеца. Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление в Обединеното кралство. Според него за първи път работник от Източна Европа е допуснат до трудов трибунал. Той обяви, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона, съобщи БНР.

[ad id=“255238″]

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за трансакции с ценни книжа. Той казва, че изпълнявал изключително съвестно своите задължения. Работел е по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, но е бил подлаган на систематична дискриминация на расова основа от шефовете си. Това е станало през периода 2010-2013 година.

В момента Георги Мечкаров е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в една от най-големите инвестиционни банки в света – „Морган Стенли“.

Той твърди, че през цялото време в „Ситибанк“ му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България. Истинската криза настъпва през януари 2012 година. Тогава е понижен, а на негово място е назначен друг служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране в бакалии, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес – Мечкаров продължил да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал от 90 на 60 килограма по това време. Една сутрин – след като бил цяла нощ в офиса, негова началничка минала покрай бюрото му и казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководителите му и то направили всичко възможно, за да се отърват от него, съзирайки заплаха за постовете си.

[ad id=“225664″]

От „Ситибанк“ отричат обвиненията на българина, но са му предложили сумата от 8 300 паунда, за да не ги съди. Той отказва и в момента искът му към банката е за щети на стойност 2 750 000 паунда.


image0 (9K)