Българин се взриви в Германия. Евакуираха стотици

Българин е в тежко състояние, след като се взриви в къщата си в Германия. 670 души бяха евакуирани малко след експлозията, тъй като в жилището на мъжа бяха намерени опасни химикали.

Според немската полиция въпросните химикали могат да се използват, както за приготвяне на експлозиви, така и при производството на наркотици, съобщава немският сайт www.mdr.de.

Мощният взрив се чул малко след полунощ срещу понеделник в малкото градче Халберщат, в което живеят около 40 000 души. На мястото веднага са изпратени близо 200 полицаи, пожарникари, криминалисти и експерти, пише „Телеграф“.

Периметърът бил отцепен на 300 метра от къщата на 43-годишния наш сънародник, който е роден в България, но е с немско гражданство, съобщават местните медии. Хората от квартала трябвало да прекарат нощта в близък спортен център, където били евакуирани.

Къщата на нашенеца не била сериозно пострадала от взрива – избити прозорци и врати, но заради химическите вещества се наложило хората да бъдат изведени. Изследването на химикалите продължаваше и вчера, като пред експертите стоеше въпросът как да ги премахнат.

Заради експлозията и веществата, магистрала 81 също беше затворена.

От информацията става ясно, че българинът е бил сам по време на инцидента. Той е настанен с тежки травми в болница и поставен в изкуствена кома.

Според немски медии евакуацията е била затруднена, тъй като доста от местните били назначени в секции за евроизборите, но се налагало да участват и в справянето с последиците от експлозията и разчистването. След 5 часа сутринта във вчерашния ден на евакуираните е било разрешено да се приберат по домовете си.

Предстои властите да разследван за какво са били използвани опасните химикали в къщата на българина. Едно от предположенията е, че в жилището му е имало амониева селитра, използвана при производството на синтетични наркотици.


image0 (9K)