Българин разказва как Австрия влезе в облекчен режим на мерките срещу COVID-19

Карантината в Австрия остава до 1 май, но от 14.04 има облекчаване на част от мерките. Вече са отворени магазините с площ до 400 м., тези за строителни материали и за дом и градинарство. Задължително остава носенето на маски.

„Отворено е, но опитът показа вчера – в първия ден, в който парковете бяха изцяло отворени, че бяха празни и нямаше хора, които да се разхождат“, коментира за Bulgaria ON AIR мерките и тяхното облекчаване в Австрия сънародникът ни Йордан Гергов, който живее във Виена .

Той посочи, че австрийците са доволни от навременната реакция на канцлера Себастиан Курц за овладяване на пандемията от коронавирус.

„Жителите на Австрия са разбрани хора. Не е имало негодувания, само от страна на опозицията се чуваха гласове по-рано да бъдат отворени и училищата, но засега това ще се случи най-рано след 15 май“, каза Гергов. И обясни, че парковете вече са отворени, а единственото условие е да се носят маски и да се спазва дистанция от 1 метър. Разрешено е  хората, които са от общо домакинство, да бъдат заедно на едно място.

„Причината Австрия да разцъфва все повече, е политиката на Себастиан Курц. Това е един млад мъж с много напредничави идеи в политиката. Получава изключително голямо одобрение. Държавата се изхранва основно от туризъм, особено в този регион, от който тръгна пандемията – Тирол“, добави още Гергов.


image0 (9K)