Бъдещи юристи чирпанлии – със силно рамо от доказани прависти

Споразумение за сътрудничество, обучение и подпомагане професионалното ориентиране на ученици с проявен интерес към правото, подписаха председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова и директорът на СУ „Пейо К. Яворов“ – гр. Чирпан Трифон Йорданов преди тържественото честване на 170-тата годишнина от основаването на училището.

Целта на съвместната дейност е посредством организиране на подходящи извънкласни форми на обучение провеждани в съдебните зали, учениците да участват в ролеви игри при провеждане на инициативата на съда „Час на класа – Съдът отблизо“ и възстановка на съдебни процеси, както и съвместно да се организират презентации, лектории и куиз състезания по актуални юридически теми. Споразумението се сключи за срок от пет години.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова поздрави учителите и учениците с юбилея и им пожела да продължават да съхраняват българския дух и традиции, завещани им от родените в Чирпан видни българи, един, от които е великият поет Пейо Яворов.

Директорът на СУ„Пейо К. Яворов“ – гр. Чирпан Трифон Йорданов поздрави учителите и учениците с юбилея, припомни историята на неговото създаване и обеща, че преподавателите от ръководения от него екип, ще очаква децата всяка година, за да ги поведат напред и да ги подготвят да посрещнат достойно предизвикателствата на утрешния ден.

Апелативен съд – Пловдив и СУ„Пейо К. Яворов“ – гр. Чирпан вече имат натрупан опит в провеждане на съвместни инициативи. През февруари миналата година за първи път десетокласници от СУ„Пейо К. Яворов“ – гр. Чирпан представиха възстановка на съдебен процес по реален казус в реновирания специално за целта киносалон на гимназията. Възпитаници на училището от Чирпан гостуваха на Апелативен съд в Седмицата на отворените врати през април 2019 г. като участваха в инициативата „Час на класа – Съдът отблизо“.

Същата вечер учениците върнаха жеста като изнесоха спектакъла „Любов в часа на синята мъгла“ в зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив, като по този начин взеха участие в организираната от съда „Вечер на Яворов“.

Тържественото честване на 170-годишнината от основаването на Средното училище „Пейо К. Яворов“ препълни салона на Военен клуб – Чирпан с учители, ученици, бивши възпитаници и гости.

Сред гостите бяха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, народният представител Радостин Танев, председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, кметът на Чирпан Ивайло Крачолов, председателят на Общински съвет-гр.Чирпан Йордан Станчев, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова и други.

 


image0 (9K)